Ticari Davalar Nelerdir?

Ticari Davalar Nelerdir?
24.10.2020
771

Karşılıklı iki tarafın da ticaretle ilgilenmesi ve bu tarafların işle ilgili yaşadıkları anlaşmazlıkları içeren davalara ticari davalar denir. Bu davaların içeriklerine göre ayrıldıkları kısımlar vardır ve davalar bunlara göre değerlendirilir. Açılan davalarda bir taraf şikayetçi olurken, karşılıklı iki tarafın da birbirinden şikayetçi olması mümkündür. Ticaret Kanunu kapsamında belirlenmiş olan kanunlara göre davalar mahkemeye taşınır ve belirli süreçlerden sonuca varılır.

Ticari Davaların Çeşitleri

Kanundaki ticari davalar birkaç kısma ayrılmıştır.

Kapsadıkları durumlara göre ayrılan bu davalar;

  • Mutlak Ticari Dava
  • Nispi Ticari Dava
  • Üçüncü Grup Ticari Dava

Bu dava türlerinin tümü ticari davalar olarak adlandırılır ancak her birinin kapsadığı ve içerdiği durum ve davalarda farklılık vardır. Davaların her biri için Ticaret Kanunu ele alınır ve bu kanuna dayanarak işlemler başlatılır. Davaların çeşitlerine ve içeriklerine bakılarak hangi davanın ele alınacağı belirlenir. Şikayetçi veya davacı olacak kişiler dava kapsamalarını bilerek dava açmalıdır.

Mutlak Ticari Davalar

Tacirlik ve işletmeyi kapsayan bir durum olup olmadığına bakılmaksızın ticari olarak kabul edilen davalardır. Belirlenmiş olan Ticaret Kanunu yasalarına göre işleyen bu davalar aynı zamanda farklı birkaç davayı da kapsar.

Kanunda bu davalar ticari sayılır;

  • Acentelikle alakalı anlaşmazlıkları kapsayan davalar,
  • Anonim şirketlerle alakalı anlaşmazlıkları kapsayan davalar,
  • LTD şirketlerle alakalı anlaşmazlıkları kapsayan davalar,
  • Eşya ve yolcu taşımaya ilişkin anlaşmazlıkları kapsayan davalar.

Tüm bu davalar, ticari dava bünyesinde incelenen ve buna göre karar alınan davalardır. Bunlardan ayrı olarak açılacak davalarda Ticaret Kanunu gereği uyulacak kurallar ele alınır.

Nispi Ticari Davalar

Karşılıklı iki tarafında bir ticari işletmeyle ilgilenmesi durumunda ticari sayılan dava çeşididir. Nispi ticari dava açabilmek için iki tarafın da işletmelerinin konu alınması ve ikisinin de tacir olması şarttır. Şartların tamamı uygun değilse dava açmak söz konusu değildir. Yalnızca yapılan işin ticaret olması, dava için yeterli değildir bu yüzden aranan bütün şartlar yerinde olmalıdır. Aksi takdirde dava açmak mümkün değildir. Bununla birlikte tüzel kişilerin tacirlerinin tüm işleri ticari nitelik taşır. Gerçek kişiler de ise bu durum geçerli değildir. Gerçek kişilerde bazı durumlar ticari niteliğin kalkmasına neden olur.

Ticari Davalar Nelerdir?

Ticari Davalar Nelerdir?

Üçüncü Grup Ticari Davalar

Bu dava çeşidi, iki taraftan sadece birinin işletmesiyle alakalı olan havale ve fikri hakların kısıtlanmasını içeren davaları kapsar. İki taraf da aynı durumla dava açma hakkına sahiptir. Bu davada tek tarafın davacı olması yeterli olurken karşılıklı iki tarafın da davacı olmasında sakınca yoktur. Türk Ticaret Kanunu gereği bu davalarda bazı durumlarda karşılıklı tarafların ikisinin de ticaretle ilgilenmesi ve tacir unvanına sahip gerekir. Bazılarında ise yalnızca bir tarafın ticaretle ilgilenmesi de yeterlidir.

Ticari Davalar İçin

Davaların açılmasında aranan koşullar yerindeyse, mahkemeye gerekli belgeleri sunarak dava açmak mümkündür. Bu dava belirli süreçlerle ilerler ve süreçlerin sonlanması zaman alabilir. Dava açıldıktan sonra karşı tarafın itiraz hakkı vardır. Tüm bunlar için kanunda belirlenen süre ve şartlar söz konusudur. Dava açma, belgeleri sunma, itiraza hak tanıma gibi durumlarda kanunun getirdiği yasal yükümlülüklere uyulmak zorundadır.

Bu zorunluluklara uymayan gerçek ve tüzel kişiler sahip oldukları hakları kaybedecek ve davanın sonuçlanmadan kapanmasına neden olacaklardır. Tüm bunların meydana gelmemesi adına kanunun gerektirdiği her türlü hak ve sorumluluğun bilincinde olmak ve bu doğrultuda hareket etmek gerekir. Davalı ve davacıların tüm hakları kanunlarda açık ve anlaşılır bir şekilde yer alır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.