Ticaret Hukuku Nedir?

Ticaret Hukuku Nedir?
01.01.2021
1.862

Ticaret hukuku, tacirlerin sahip olduğu yasal hakları koruma altına alan bir hukuk birimidir. İşletme sahipleri ve alıcılar için son derece önemli olan ticaret hukukunun iyi bilinmesi kişilerin haklarını bilmesi açısından oldukça önemlidir. Ticaret hukuku oldukça geniş kapsamlıdır, ticaret ile alakalı tüm faaliyetleri düzenler. Aynı zamanda ticaret hukukunun borçlar hukuku ile oldukça benzerlik gösterdiğini söylemek mümkündür. Ancak ticaret hukuku ve borçlar hukukunun bazı keskin hatlar sebebiyle ayrı düştüğü durumlar mevcuttur. Ticaret hukuku 1957 tarihli Medeni Kanun kapsamında yer alan Türk Ticaret Kanununca uygulanmaktadır. Hem ülkede hem de kişiler arasındaki üretim ve tüketim dengesini sağlayan ticaret hukukunun önemi oldukça büyüktür.

Ticaret Hukuku Neden Önemlidir?

Ticaret hukuku, insanların ticari ilişkilerinde meydana gelen sorunları düzenleyerek mağduriyetlerin giderilmesini sağlar. Bu konuda ticaretin bir ülke için önemi düşünüldüğünde ticaret hukukunun iyi işlemesinin yararı hem ülke bazında hem de kişiler bazında önemi oldukça büyüktür. Ticaret hukuku teoriden çok pratik bir disiplin olması sebebiyle sürekli olarak yenilenir ve güncellenir. Bu sebeple ticaret hukuku alanında hizmet veren avukatların söz konusu alanda uzman olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda ticaret hukuku sadece ülke sınırları içerisindeki ticaret anlaşmazlıklarına bakmaz, bu konuda uluslararası alanlarda yaşanan ticari anlaşmazlıklarda da ticaret hukukunun mevzuatları uygulanmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı ticaret hukukunun başlı başlına bir hukuk disiplini olduğunu söylemek mümkündür.

Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku

Ticaret Hukukunun 3 Ana Unsuru Nelerdir?

Ticaret hukukunda muhatap alınan 3 ana unsur söz konusudur. Bu unsular ise şöyledir;

  • Tüzel Kişiler ve Tacirler
  • Ticaret İşletmeleri
  • Ticaret İşleten Dernekler ve Vakıflar

Yukarıda belirtilen 3 ana unsur kapsamında görülen ticaret davaları, Asliye Ticaret Mahkemeleri ve Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir. Aynı zamanda ticari işletme hukuku, şirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku, taşıma hukuku, sermaye piyasası hukuku, deniz ticareti hukuku, fikri mülkiyet hukuku, sigorta hukuku, rekabet hukuku gibi disiplinlerde ticaret hukuku kapsamında söz konusu mahkemelerde görülmektedir.

Ticaret Hukuku Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Ticaret hukukunun ortaya çıkmasının temel sebebi gelişen ticari faaliyetleri düzenleme konusunda borçlar hukukunun yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple söz konusu boşluğun doldurulabilmesi için ticaret hukuku geliştirilmiştir. Günümüzde ticaret hukuku başlı başına bir disiplin haline gelmiştir ve en az borçlar hukuku kadar kapsamlıdır. Bu sebeple ticaret hukuku özel uzmanlık isteyen bir alandır. Bu durumun neden ise ticaret hukukunun ticari faaliyetlere bağlı olarak sürekli yenilenmesidir. Bu sebeple ticaret hukukunun son derece dinamik bir yapısının olduğunu söylemek mümkündür.

Ticaret Hukukunda Uygulama Nasıldır?

Ticaret hukuku uygulanırken ticaret hukuku içerisinde bulunan öğelere bakılır. Söz konusu öğeler anayasa yükümlülükleri, medeni yasa yükümlülükleri, global sözleşme ve antlaşma yükümlülükleridir. Bunların dışında ticaret hukuku uygulanırken örf ve adet gibi unsurlarda göz önünde bulundurulur. Söz konusu durum hakimin inisiyatifinde olsada çoğu durumda hakimlerin örf ve adet öğelerini göz önünde bulundurduğu görülmektedir. Bu konuda bilinmesi gereken husus ise, ticari anlaşmazlık yaşanan durumlarda hem medeni kanunun hem de ticaret kanunun çakışabileceğidir. Bu durumlarda özel bir kanunu ifade eden ticaret kanunu dikkate alınır. Örnek vermek gerekirse borçlar kanununda yer alan bir durumun ticaret kanununda yer almadığı durumlarda ticaret kanununa bakılmaktadır.

Ticari İşletme Hukuku Nedir?

Ticari işletme hukuku, ticaret hukuku kapsamında yer almaktadır. Bu konuda ticari işletme hukukunun ticaret hukukunun alt başlığı olduğu söylenebilir. Ticari işletme hukuku, işletmelere yönelik kapsamları ele almaktadır. Tacir ile esnaf arasında yaşanan anlaşmazlıklarda ticari işletme hukukuna göre karara varılmaktadır.

ETİKETLER: ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.