Ticari Suç Cezalarında Avukata Düşen Görevler

Ticari Suç Cezalarında Avukata Düşen Görevler
03.01.2021
840

Hukuk; toplumları düzenleyen ve bir arada tutan sistem ve normlar bütünüdür. Hukuk devletinde yaşayan herkesin sahip olduğu hak ve ödevler bulunmaktadır. Hakkını aramak isteyenlere hukuk yolu açıktır. Herhangi bir konuda adaleti sağlamak adına yargı yoluna başvurulması için her türlü imkân sağlanmaktadır. Bu imkânlardan en önemlisi dava açmaktır. Peki, bu dava nedir ve nasıl açılmaktadır? Ticari dava nedir, ticari suç ve cezaları nelerdir, ticari suç cezalarında avukata düşen görevler nelerdir?

Dava Nedir Ve Nasıl Açılır?

Hukuki yollara başvurarak, mevzu olan konunun sonuca veya yargıya bağlanması amacıyla bir yargı organına müracaat edilmesine dava denilmektedir. Dava açmak ise; gerçek veya tüzel kişiler tarafından belli bir konunun çözümü için yetkili mahkemeye dilekçe yazarak başvurulmasıyla açılmaktadır.

Ticari Dava Nedir?

Tarafların ticaret erbabı olup olmadığına bakılmaksızın görülen davaların ticari sayılmasına ticari dava denilmektedir. Dava ya konu olan işin işletmeyi ilgilendirip ilgilendirmediğine bakılmaz ve dava ticari dava olarak nitelendirilir.

Ticari Davalar Nelerdir?

Birçok tür de ticari dava bulunmaktadır. Bu davalardan bazıları ve kısaca açıklamaları şöyledir;

  • Mutlak Ticari Davalar: Tarafların ticaretle uğraşıp uğraşılmadığına bakılmayan davalardır.
  • Nispi Ticari Davalar: Dava açan tarafların her ikisinin de ticari olarak işlettiği işletmesiyle ilgili olan ticari nitelikte olan davalardır.
  • Üçüncü Grup Davalar: dava açan taraflardan sadece birinin işletmesi hakkındaki davalardır.

    Ticari Suç Cezalarında Avukata Düşen Görevler

    Ticari Suç Cezalarında Avukata Düşen Görevler

Ticari Suçlar Ve Cezaları Nelerdir?

Ticari suçlar ve cezaları ve açıklamaları kısaca şöyledir;

  • Defter tutma görevini yapmamak; her işletmenin kayıtlarını eksiksiz olarak tuttuğu resmi bir defteri bulunmak zorundadır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemenin hükmü 200 güne varan adli para cezasıdır.
  • Ticari olan işletmeyi ilgilendirecek şekilde gönderilen her türlü belgelerin birer kopyasını saklamamak; her ticari işletme kendisini ilgilendiren ve yasal olarak gönderilen her belgenin bir kopyasını saklamak ve bulundurmak zorundadır. Aksi takdirde bu yükümlülüğü yerine getirmemenin hükmü 200 güne varan adli para cezasıdır.
  • Bu defterlerin açılış ve kapanışlarını kâtibiadille yani notere onaylatmamak; tutulan defterin açılış ve kapanışlarını yasal olarak notere onaylatılması zorunludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmemenin hükmü 200 güne varan adli para cezasıdır.
  • Muhasebe standartlarına uymamak: Türkiye muhasebe standartlarının gereklerine uymak ve yerine getirmek zorunludur. Usule aykırı muhasebe faaliyetlerinin tespit edilmesi halinde idari yaptırım uygulanır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemenin hükmü 100 günden 300 güne kadar varan adli para cezasıdır.
  • İşletme defterlerini inceleyenlerin iş ve işletmenin sırlarını açıklamaları: yasal olarak cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemenin hükmü 1 yıla kadar hap cezası ile 300 güne varan adli para cezası uygulanmaktadır.

Ticari Suç Cezalarında Avukata Düşen Görevler

Ticari davalarda ve ticari suç cezalarında avukata düşen görevler oldukça büyük önem arz etmektedir.

Bu görevlerden bazıları şunlardır;

  • Müvekkili hakkında iddianame hazırlar ve müvekkilinin isteklerini ve taleplerinin dile getirir.
  • Ticari suç davalarında, davaların bir sonuca bağlanana kadar takibini yapmak zorundadır.
  • Avukat tarafsızlığını korumak zorundadır.
  • Avukat aynı dava içinde birbirine zıt isteklerde bulunamaz.
  • Avukat mesleki olarak sırları saklamak zorundadır.
  • Avukat işini kötüye kullanamaz.
  • Avukat müvekkilinin zararını kendi aleyhine yarar olarak sağlayamaz.
  • Avukat zamanının ve bilgisinin erişemediği işi alamaz.
  • Avukatın konu hakkında bilgi verme zorunluluğu vardır.
  • Avukat hukuki anlamda görüşlerini belirtebilir.
  • Avukat hukuki anlaşmazlıklarda orta yolu bulmakta yardımcı olabilir
  • Avukat takibini yaptığı davaların sonuçlarını doğru ve eksiksiz bir şekilde müvekkiline bildirmeli ve detaylı bilgilendirmesini yapmak zorundadır.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.