Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Davası

Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Davası
25.11.2020
1.020

Miras bırakana ait olan tasarruf özgürlüğü dışında, saklı pay sahipleri ortaya çıkabilir. Pay sahipleri tarafından, miras hakkına yapılan tecavüzün ortadan kaldırılması, engellenmesi ve kanuni sınırlar çerçevesinde miras bırakana ait tasarrufun eski haline getirilmesi adına açılan dava türüdür.

Miras hukukuna ilişkin davalar arasında olan tenkis davasında murisin ölümünden sonra dava açılabilir. Murisin hayatta olması halinde saklı paylı mirasçıların tenkis davası açılamaz. Tenkis davası genellikle, muris tarafından mirasçıların aleyhine, ölüm öncesi mal kaçırmak adına yaptığı eylemler sonrasında açılan etkili davadır.

Saklı Pay Sahipleri Kimlerdir?

Miras bırakanın tasarruflarına yasal anlamda hakkı olan ve kimse tarafından bu haklarına el konulamayan miras sahipleridir. Saklı pat sahipleri Medeni Kanunu’nda yer alır ve sınırlı sayıdadır.

Saklı pay sahipleri;

  • Murisin alt soyu
  • Murisin ana ve babası
  • Murisin eşi

Miras bırakan kişinin alt soyu olarak; çocuk, evlatlık, torun ve onların çocukları saklı pay sahibidir. Aynı şekilde murisin ana babası mirasta her zaman saklı pay sahipleridir ve hakları alınamaz. Miras bırakan murisin eşi ise saklı pay sahibi olup, elinden bu hakkı alınamayan aksi halde tenkis davası açılan kişilerdir. Kardeşler daha önceden saklı pay sahibi iken artık yeni düzenlemede saklı pay sahibi olmaktan çıkarılmış kişilerdir. 10 Mayıs 2007’de yapılan değişiklik öncesi tenkis davalarında ise kardeşlerin saklı pay sahipliği olduğu kabul edilir.

Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Davası

Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Davası

Miras Hukuku’nda Saklı Pay Oranları Nedir?

Miras bırakan kişiler kendi tasarrufları da olsa belirli oranlarda miras hakkını ortadan kaldıramaz. Murisin bu tutumu sonrasında ölümü halinde bu girişimleri tenkis davasıyla ortadan kaldırılır. Miras Hukuku’nda yer alan saklı pay sahiplerinin hakları kanuni pay göz önünde bulundurularak hesaplanır.

Alt Soyda Saklı Pay Oranı Kaçtır?

Altsoyda saklı pay; murisin bıraktığı miras için altsoyun alacağı miras payı mirasın 1/2 oranıdır. Bu duruma örnek verilecek olursa; murisin ölümü ile 3 çocuğu ve eşi olan kişi malvarlığının tamamını vasiyetname ile eşine bıraktığı belirten açıklamayı beyan dahi etse, mirasçıların saklı payı dikkate alınır. Çocukların yasal mirastan payları 1/4 olarak belirlenmiştir. Çocuklarda saklı pay oranı ise 1/2 oranıdır. Tüm mal varlığının eşe bırakılması durumunda, çocukların 1/8 oranı ile miras hakkı bulunur. Muris dahi bu paya hiçbir şekilde dokunamaz. Bu dağılıma göre muris eşine tüm malvarlığını bırakmaması durumunda çocukların her biri 1/4, bıraktığı için 1/8 oranında mirastan pay almıştır.

Anne ve Babanın Mirasta Saklı Pay Hak Oranı Kaçtır?

Anne ve babanın yasal olarak alması gereken miras payı 1/4 olarak belirlenmektedir. Anne ve babasına kalan haklar saklı pay olarak dikkate alınır. Korunan bu haklar anne babanın da ölümü ile alt soya geçer.

Eş İçin Saklı Pay Hak Oranı Kaçtır?

Sağ kalan diğer eşe kalan miras payı altsoy dâhil olmak üzere; birinci zümre, ikinci zümre mirasçısı olması durumunda yasal payın tamamını alır. Farklı durumlarda ise tek başına ya da üçüncü zümre ile beraber, mirasçı miras payının 3/4 oranını saklı pay sahibi olarak alır.

Tenkis Davası Nasıl Açılır?

Muris tarafından ölümden önce yapılan tasarrufların, mirasçıları ve saklı pay sahiplerini olumsuz etkilemesi, haklarının ihlal edilmesi sonucu açılan bir davadır. Bu dava kişinin ölümünden sonra açılabilecek davalardır. Kişi yaşıyor ise hiçbir durumda saklı paylı mirasçıların tenkis davası açılamaz. İhtiyati tedbir gibi kararlar alınamaz. Tenkis davası sadece saklı pay sahipleri tarafından, kişinin ölümünden sonra açılabilen davadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.