Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Reddi Miras Nasıl Yapılır?
12.10.2020
613

Reddi Miras Nasıl Yapılır? Miras, kişinin tüm mal varlığını yasal düzenlemeler çerçevesinde başkalarına bırakabilmesine deniliyor. Miras bırakan kişiye Muris denilir. Murisin bırakmış olduğu mirasta, tüm mal varlığının yanı sıra kendisinin yapmış olduğu borçları da olabilmektedir. Bu duruma değinmek gerekirse mirasçılar, Muris tarafından yasal yollarla bırakılan mirasta, hem alacaklardan hem de borçlardan sorumlu olmaktadır. Bu sebeple anayasada yer alan kanun sebebiyle, mirasçıların bu mirası reddetme hakkı da tanınıyor. Buna da “Reddi Miras” denilmektedir.

Reddi Miras olayında, varis olan kişiye veya kişilere bırakılmış olan miras ya tamamen reddedilir ya da tamamen kabul edilir. Borçları reddedip, alacakları kabul etmek gibi bir durum söz konusu dahi olmamaktadır.

Reddi Miras Nedir? Reddi Miras Süresi Kaç Gündür?     

Muris tarafından bırakılmış olan mirasın, varisler tarafından kabul edilmemesi yasal bir haktır. Varisler, miras bırakan kişinin vefatından sonra en az 3 ay içerisinde mirasın reddolunması beyanında bulunmaları gerekir. Birçok kişi, kendi üzerine miras bırakıldığını (kaldığını) daha sonradan öğrenebiliyor.

Bu sebeple, borç külfeti altındaki murisin ölümünden sonraki 3 ay içerisinde mirası reddetmeyen varisler, haklarını bilmediklerinden dolayı kendilerini bir anda borç batağında bulmaktadırlar. Bu şekilde yaşanan miras olayında, varis olan kişinin mirastan haberdar olduğu tarihten itibaren geçerli olacak şekilde 3 ay içerisinde reddi miras talebinde bulunması gerekir.

Reddi Miras Nedir?

Reddi Miras Nedir?

Kimler Reddi Miras Talebinde Bulunabilir?

Reddi miras hakkına yasal ve atanmış varisler sahip olmaktadır. Yani kanunun tanımış olduğu varisler kendilerine verilmiş olan süre içerisinde reddi miras talebinde bulunabilir. Normalde varis, miras bırakan kişinin terekesi (bırakmış olduğu mallar, borçlar vs.) üzerinde külli halefiyet ilkesi gereğince hak sahibi olan kişilerdir. Hak sahibi olan bu kişiler; hayatta olan eş, miras bırakan kişinin alt-üst soyu girmektedir.

Yani miras bırakan kişinin anne ve babası, eşi, çocukları, torunları ile birlikte kardeşi (veya kardeşleri) ya da üst zümre adı verilen büyükanne, büyükbaba girmektedir. Kanunen yasal olan varisler bunlardır ve reddi miras talebinde bulunabiliyorlar. “Atanmış varis” ise miras bırakan kişinin vasiyetnameyle önceden belirlemiş olduğu kişi/kişiler veya mahkemenin vermiş olduğu bir kararla kayyum olarak atanmış, terekeden sorumlu olan görevli bireydir. Bu varislerde reddi miras talebinde bulunabilirler.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Mirasın yasal ya da atanmış mirasçı(lar) tarafından reddi, miras bırakan kişinin ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yapılmalıdır. Eğer mirasçı(lar) bu süre içerisinde reddi miras hakkını kullanmaz ise bu hak düşer ve murisin bırakmış olduğu mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş olur.

Mirasın reddedilme süresi içerisinde varisler, miras bırakan kişinin borçlarından şahsen sorumlu değillerdir. Varisin, Muristen kalan borçlardan dolayı kendi malıyla sorumlu olması, ancak mirası kabul etmesi ya da 3 aylık ret süresinin geçirmesi halinde mümkün olduğundan, bu süre içerisinde alacaklılar borçlar üzerinde icra takibi yaptırsalar bile varislerin kişisel mallarına yönelemezler.

Reddi Miras ( Miras Reddi ) Hangi Mahkemeye Yapılır?

Mirasın gerçek reddi, varislerin, miras bırakan kişinin ölüm tarihinden itibaren üç ay içerisinde son ikametgâh adresinin bulunduğu yerde olan Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru ile mirası reddetmesi yapılıp, süresi içerisinde mirasın reddedilmemesi halinde miras, mirasçı tarafından kabul edilmiş sayılıyor.

Miras bırakan kişinin ölümünden haklı nedenlerle haberdar olmayan varisin lehine, 3 aylık reddi miras süresi, murisin ölümünü öğrendiği günden itibaren başlayacak olup, haklı bir nedenin olması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi bu 3 aylık sürecin uzatılmasına karar verebilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.