Türk Hukukunda Miras Payları

Türk Hukukunda Miras Payları
04.12.2020
884

Ölen kişinin mal varlıklarının yasada belirlenen kişilere belirli pay oranları ile intikal edilip paylaşılmadır. Bu konuda Türk hukukunda miras payları miras alacak kişilerle nasıl paylaşılacağını süreci olarak işler. Miras bırakanın alacak ve borçları da olmak üzere mirasçılar arasında bölüşülmesine de tereke adı verilir.

Mirasçıların kalan mal varlığını paylaşımı yapabilmeleri; ancak kişinin ölümüyle ortaya çıkan bir durum söz konusu olduğunda devreye girer. Ölüm olmadan mirasın paylaşılması kanunen mümkün değildir. Mirasçı hayattayken, mirasçı hukuku gerçekleşmeyen kimseler kişinin malvarlığını paylaşma yetkisine sahip olamaz. Mirasçılık sıfatı doğmadığından miras paylaşımı davası açamazlar. Yasal mirasçılar Türk hukukunda miras payları 3. Dereceye kadar uzanan alt soyu göz önünde bulundurulur.

Mirasın açıldığı tarihte eşin hamile olması ve bebek beklemesi durumunda miras paylaşımı doğuma kadar ertelenir. Bu süreçte annenin ihtiyaçlarını karşılayamadığı söz konusuysa geçim giderleri mirastan sağlanır. Mirasçılar, miras bırakan kişiden kalan borçları paylaştırılmadan önce ödenmesini talep edebilir.

Sağ Kalan Eşin Miras Payı Nedir?

Sağ kalan eşin miras payı, diğer mirasçıların miras durumuna göre değişmektedir. Miras alacak eş alt soy ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birini alır. Fakat anne, babanın da mirasçı olarak nitelendirildiği durumlarda sağ kalan eşe mirasın yarısı düşer. Vefat eden kişinin büyük anne ve büyük babaları ve onların çocukları da mirasçı olursa eşe düşecek olan pay dörtte üçtür. Mirasın tamamına sahip olabilmesi içinse başka soy bağının olmaması gerekir.

Türk Hukukunda Miras Payları

Türk Hukukunda Miras Payları

Miras Alma Hakkına Boşanma Nasıl Etki Eder?

Boşanan eşler dava sonuçlandığında miras alma haklarını kaybetmiş olurlar. Boşanma kararının kesinleşmesiyle artık eş yasal mirasçı değildir. Boşanma durumlarının öncesinde eşler arasında yapılan ölüm sonrası için yapılan tüm anlaşmalar geçersiz olur.

Mahkeme kararının sonuçlanmadığı, sadece kişiler arasında sözde yapılan ayrılıklar mirasçılığı etkilemez. Bazı durumlarda boşanma davası devam ederken eşin vefatı olursa diğer mirasçılar eşin kusurunu ispatlayıp miras alma hakkına engel olabilir.

Hangi Durumda Miras Devlete Geçer?

Vefat eden kişinin mirasını alacak kimse bulunmadığında miras devlete geçer. Miras bırakanın 3. dereceye kadar mirasçıları ve devamını sürdürecek alt soyu yoksa, miras devlete intikal eder.

Yasal Mirasçı Kimlere Denir?

Yasal mirasçı olmak için kanunun koyduğu kişiler bu haktan yararlanabilir. Ayrıca miras bırakan isterse kendi özgür iradesiyle mirasının bir kısmını ya da tamamını belirli bir kişiye de bırakabilir.

Yasal Mirasçı Kabul Edilen Başlıca Kişiler Şöyledir

  1. Miras Bırakanın Alt Soyu: Mirasçının çocukları, çocukları ölmüşse onların çocukları hak sahibidir.
  2. Ana ve Baba: Miras bırakanın ölümünde yaşayan alt soyu yok ise kanunen yasal mirasçılar anne ve babadır.
  3. Büyük Anne ve Büyük Baba: miras bırakacak olan kişinin eşi, çocukları, anne ve babası olmaması durumunda miras hakkı büyük anne ve büyük babaya geçer. babalarıdır.
  4. Evlilik Dışı Hısımlar: Evlilik dışında dünyaya gelmiş çocuklarda yine yasal miras hakkına sahip kişilerdir.

Miras paylaşımlarında anlaşılmazlığa düşen durumlarla da karşı karşıya gelinebilir. Herkesin daha fazlasını istediği, hakkına razı gelmeyip diğerlerinin paylarına göz diktiği durumlarla tek başına savaşmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarda mirasçılar haklarını aramak için mirasçılık davası açabilirler.

Hakim; mirasçılarının haklarını korumak ve adil olmak için tüm payları göz önünde bulundurarak duruma özel miras paylaşımı yapar. Dava sonuçlandığında her mirasçı kendi hakkına düşen payı alabilir. Miras paylaştırma konusunda adil davranılmasını, kendinize, çocuklarınıza, ailenize düşen hakların tamamından yararlanmak istiyorsanız miras paylaştırma davası açabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.