Konut Dokunulmazlığı İhlali Sonucu Cezası Nedir?

Konut Dokunulmazlığı İhlali Sonucu Cezası Nedir?
16.10.2020
969

Konut dokunulmazlığı ihlali, bir kimsenin konutuna izinli veya izinsiz girdikten sonra, konut sahibinin çık talimatına uymayarak, konut içinde veya eklentilerinde kalmaya devam edilmesidir. Konut sahibi, yani mağdurun şikâyeti üzerine, mağdur eden kişi Türk Ceza Kanunu’nun 116. Maddesince 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Mahkemelerce verilen cezanın ismi Türk Ceza Kanunu’nda konut dokunulmazlığı ihlali sonucu cezası olarak geçmektedir. Bu hususta mağdur edilen kişi veya izinsiz girilen konut içerisinde yaşayan kiracının şikâyetçi olması gerekmektedir. Bu durumda Konut Dokunulmazlığı İhlali Sonucu Cezası Nedir?

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçu Şikâyet Aşamaları Nasıldır?

Konut dokunulmazlığı ihlali sonucu cezası, sonucuna ulaşabilmek için mağdur edilen kişinin veya kişilerin şikâyetçi olması gerekmektedir, bu hususta söz konusu suç şikâyete tabi, kovuşturma gerektiren suçlar arasındadır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda mağdur edilen kişi veya kişiler suç tarihinden itibaren 6 ay içerisinde savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmalıdır. İlgili kişiler tarafından başlatılan kovuşturma sonrası mahkeme süreci başlayacaktır. Mağdur edilen kişinin veya kişilerin 6 ay süresini geçirmeden savcılığa suç duyurusunda bulunması oldukça önemlidir.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunda Uzlaştırma Devreye Girer mi?

Uzlaştırma, suçun faili ile mağdur edilen kişinin anlaşmasıdır. Bu bağlamda konut dokunulmazlığı ihlali suçunda da uzlaştırma söz konusu olabilir. Savcılığın suçun işlenmesine makul bir sebep bulması halinde dosyayı uzlaştırma bürosuna sevk etmektedir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda uzlaştırma ceza hukuku içerisinde bulunan bir kurumdur. Mağdur edilen kişi ve suçun failinin anlaşmayı reddetmesi durumunda dosya tekrar ilgili savcılığa gönderilerek, dava süreci başlatılmaktadır. Türk Ceza Kanunu gereğince suç ve suça bağlı olarak alınacak ceza konut dokunulmazlığı ihlali sonucu cezası adı altında uygulanmaktadır.

Konut Dokunulmazlığı

Konut Dokunulmazlığı

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunun Cezasının Ertelenmesi Mümkün müdür?

Konut dokunulmazlığı ihlali sonucu cezası, mahkemenin suçun ve suçu işleyen failin erteleme esaslarını taşıması halinde erteleme kararını uygulaması mümkündür. Bu hususta söz konusu suça ilişkin hapis cezasından şartlı olarak vazgeçilebilir. Ancak suçun işlenmesinde ağırlaştırılmış unsurların bulunması cezanın ertelenmesini zorlaştırmaktadır.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunun Cezayı Ağırlaştıran Nitelikli Halleri Nelerdir?

Konut dokunulmazlığı suçunun, infaz edilecek ceza hususunu etkileyen nitelikli halleri şunlardır;

  • Suçun Gece İşlenmesi
  • Suçun Tehdit Kullanılarak İşlenmesi
  • Suçun Ateşli Silah Kullanılarak İşlenmesi
  • Suçun Birkaç kişi Tarafından Grup Halinde İşlenmesi
  • Suçu Gerçekleştiren Kişinin Kendini Gizleyerek Suçu İşlemesi
  • Suçun Mevcut Suç Örgütlerinden veya Varsayılan Suç Örgütlerinden Yararlanmak Suretiyle İşlenmesi
  • Suçu İşleyen Kişinin Kamu Görevinde Edindiği Yerin Gücünü Kullanarak Suçu İşlemesi
  • Suçun İşlenmesi Sırasında Mağdurun Kasten Yaralanması

Yukarıda belirtilen niteliklerin içerisinde yer alan mağdurun kasten yaralanması hususunda ayrı bir dava açılarak Türk Ceza Kanunu’nda bulunan kasten yaralama suçunun gerekleri devreye girmektedir.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunun Suç Unsurları Nelerdir?

Konut dokunulmazlığı ihlali suçunun, suç unsurları şu şekildedir;

  • Bir kişiye ait mülke veya mülkün eklentilerine izinsiz olarak girilmesi
  • Bir kişinin izni ile mülküne girdikten sonra, mülk sahibinin çık talimatına uymayarak mülk içerisinde veya eklentilerinde kalmaya devam etmesi
  • Bir kişinin iş yerine iş yeri sahibinin izni ile girdikten sonra çık talimatına uyulmaması ve izinsiz girilmesi

Yukarıda belirtilen hususlar içerisinde mülk eklentileri bahçe, müştemilat, kiler veya mülke dahil kapalı yerlerdir.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?

Konut dokunulmazlığı ihlali suçuna bakan görevli mahkemeler Asliye Ceza Mahkemeleridir. Bu hususta suçun işlendiği yer baz alınarak, suçun işlendiği yere en yakında Asliye Ceza Mahkemesi davayı üstlenmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.