İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydının Alınması Cezası

İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydının Alınması Cezası
19.11.2020
4.356

Kişinin kendisini doğrudan ilgilendiren; bedeni, düşünceleri, sesi ve söyledikleri gibi unsurlar, doğrudan kendisini ilgilendiren ve izin olmadan bir başkası tarafından paylaşılmasının hukuki yaptırımı olduğu bir durumdur. Bir insanın haberi olunmadan, yani izinsiz ses kaydı alınmasının bir suç olduğunun bilinmesi ve bu suça karşılık olarak da bazı cezaların mevcut olarak bulunduğu bilinmelidir. Bu konu hakkında; İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydının Alınması Cezası nedir, hangi şartlar altında geçerlidir, ceza ne kadar sürede uygulanır, gibi hukuki unsurların önem arz ettiği için bilinmesi gerekir.

İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydı Alınmasının Cezası Var Mıdır?

Bir insanın kendi rızası olmadan, haberi olmadan yapılacak; bedenine, özel hayatına, sesine ve düşüncelerine müdahale etmek ve bunlardan herhangi birini yine kişinin rızası olmayacak suretle paylaşmak suçtur. Bu tür suçlar karşısında açılan davalar da ceza davaları olmakla beraber, bazı durumlarda ses kaydının alınmasının suç olmadığı (oldukça özel durumlar), bazı durumlarda ise oldukça büyük suç olduğu bilinmelidir. Kişinin yapacağı izinsiz konuşma kaydı almanın cezası da, bu kaydı neden almış olduğuna ve kayıtla daha sonra neler yapmış olduğuna bağlı olarak değişim gösterir.

İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydının Alınması Cezası

İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydının Alınması Cezası

İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydı Almanın Ceza Olduğu ve Olmadığı Durumlar Nelerdir?

Bir cezanın doğru bir şekilde saptanması ve gereğinin tam olarak, hukuka uygun bir şekilde yerine getirilmesi için ilk olarak suça neden olan etkenlerin tespiti sağlanır.

Bununla beraber, izinsiz ses kaydı almanın suç olduğu ve olmadığı durumlar şöyledir:

  1. Suç olduğu durumlar: Ses kaydının daha sonra kullanılmasını sağlayarak kişiye; şantaj yapmak, tehdit etmek, kişinin rızası olmadan bu ses kaydını başka insanlara ulaştırmak ve kişiye zarar verecek her türlü yaptırım suç olarak nitelendirilir.
  2. Suç olmadığı durumlar: Alınan ses kaydı, bazı durumlarda suçlu olan insanların suçlarını itiraf ettirmek için kullanılır. Burada ses kaydı alan insanlar, suçlu birinin konuşmasına şahit oldukları zaman suçu kanıtlamak amacıyla, hukuki bir adım atılmasına yardımcı olmak amacıyla ses kaydı almışlarsa suç teşkil etmez. Sorunla karşı karşıya kalan ve şahit konumunda bulunan, hukuk alanında çalışma yapan veya güvenlik konusundaki herhangi bir birimde görevli olan insanlardan başkasının bu yöntemi uygulaması pek de hoş görülmez.

Bu gibi durumlar, alınan ses kaydının suç olduğu veya olmadığı durumları belirten önemli farklardır.

İzinsiz Ses ve Konuşma Kaydı Alınmasının Cezası Nedir?

İzinsiz olarak alınan ses ve konuşma kaydı sonrasında geçerli olan bir ceza mevcuttur. Cezanın kime uygulanacağı ise; ses kaydının içeriğinde neler olduğu, kim tarafından ve ne amaçla alındığı, ses kaydının hangi amaçlar için kullanıldığına göre değişir. Eğer ses kaydını alan kişi bu kaydı; şantaj uygulamak, blöf yapmak ve kişiyi zor durumda bırakarak tehdit etmek amacıyla kullanıyorsa, kaydı alan kişi ceza alacaktır. Ceza, suç sonrasında ortaya çıkan zararlara ve kişinin bu zararlardan ne kadar etkilenmiş olduğuna göre değişir ve ceza kapsamında hakimin takdir yetkiyle belirlenir.

Eğer konuşmanın ve sesin kaydını alan insan; tanık olduğu bir suç olduğu için şahit durumundaysa, süre gelen bir suça devam eden kişiyle bir şekilde irtibat sağlamışsa ve hukuka aykırı olan eylemlerde yer alan birinin devlete teslim edilmesini sağlamak istiyorsa ses kaydı almış olabilir. Alınan kayıt sonrasında, kayıt içerisinde sesi bulunan ve söyledikleri sonucunda suçu kanıtlanan kişinin ceza alacağı bilinmelidir. Bu ceza; işlenmiş olan suça, suçtan etkilenen insan sayısına ve etki haline göre belirlenir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.