Karşılıksız Çekten Dolayı Verilen Cezalar

Karşılıksız Çekten Dolayı Verilen Cezalar
23.11.2020
1.090

Çek düzenlemesi karşılıksız olduğu zaman ödenmediği takdirde karşılıksız çekten dolayı verilen cezalar bu yönde işleme girer. Karşılıksız çek cezası kaç sene olmuştur? Karşılıksız çek af kapsamına girer mi? Karşılıksız çek suçu şikayete bağlı olur mu? Karşılıksız çek için ne yapmalı? Karşılıksız çek nereye şikayet edilir? Çek ve senet davalarına hangi mahkeme ilgilenir? Çek erteleme süresi ne zaman olur? Çekte on günlük süre nasıl olur? gibi sorulara bu makalemizde yanıt arayacağız ve nasıl olması gerektiğini sizlere aktarıp detaylıca bilgi vereceğim.

Karşılıksız Çek Cezası Kaç Sene Olmuştur?

Karşılıksız çek cezası birden fazla durumda adli yönden para cezalarına karşılıkta ise, bu 5 yılı geçmez. Şöyle söyleyebiliriz, bir karşılıksız çek cezası en çok üç yıl olabiliyor. Eğer yüz karşılık çek olursa en çok beş yıl hapis cezasına çarptırılır. Cezalar çekin yılına göre değişiklik gösterebiliyor.

Karşılıksız Çek Af Kapsamına Girer mi?​​​​​​​

Karşılıksız çek vermek artık 3167 kanuna göre suça girme yerine af kapsamı altına alındır. Bu durumda bir ceza hükmü olmadan karşılıksız çek verilebilir. Ancak ödenmez ise suça girebilir.

Karşılıksız Çek Suçu Şikayete Bağlı Olur mu?​​​​​​​

Bu çek suçları belli zaman içinde ödenmediği vakitte suça tabi tutulur. Bu nedenle şikayete yönelik ödenmediği zaman şikayete göre işlendiği tarihten itibaren yıl olarak kaydolur.

Karşılıksız Çekten Dolayı Verilen Cezalar

Karşılıksız Çekten Dolayı Verilen Cezalar

Karşılıksız Çek İçin Ne Yapmalı?

Çek için ödeme olarak kullanılan çekte bir karşılık olmaması lazımdır. Bu durumda çekte olan yazılı tarihteki ve ilgili olan banka hesaplarındaki çekin üstünde yazılan miktarda para olmaması durumunda çek bu noktada karşılıksız olmaktadır. Aslında çek üzerinde yazan paranın tutarı bankada olmaz ise bu durumda yine çek karşılıksız olmaktadır.

Karşılıksız Çek Nereye Şikayet Edilir?​​​​​​​

Karşılıksız yönde çek ödemelerinde sıkıntı yaşandığı zaman kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu noktada davalar açılıyor. Bu davalar ise, çek suçu kapsamında icra mahkemelerinde oluyor. Yani bankaya yönelik itiraz edildiği zaman çek hesabının açılıp ve banka şubesinin bulunmuş olduğu yerdeki hesap sahibinin şikayet etmesi ve yerleşim yerinde bu mahkeme gerçekleşir.

Çek ve Senet Davalarına Hangi Mahkeme İlgilenir?

Çek ve senet davaları kapsamında öncelikle bu davayı açmak isteyenler için ilk olarak asliye ticaret mahkemesi ile bu dava gerçekleştirilir. Bu davayı bu mahkeme ile yapabilirsiniz.

Çek Erteleme Süresi Ne Zaman Olur?​​​​​​​

Öncelikle çek keşide şeklinde ödenmesi gerekiyorsa eğer bu süre zarfı on gün oluyor. Daha sonra çek keşide olduğu zaman ise, yani başka yerde başka şekilde ödenecekse eğer bu durumda ilk olarak banka ile görüşülüp ibraz yoluna gidilmelidir. Diğer bir nokta ise, yani ödeneceği yerden bir başka yer olarak keşide durumu edildiği zaman ise, aynı kıta ve keşide yerinde gerçekleşme olasılığı ve ayrı ülke de oluyorsa en fazla üç ay içinde ibraz edilmesi gerekiyor.

Çekte On Günlük Süre Nasıl Olur?

Çekte bu on günlük süre ise, çeke yönelik ibraz olduğu zaman çek üstünde olan parayı düzenlenmesi gereken yerde ödenecekse eğer bu çek üstünde ödeme zamanından beridir on gün süre ile olur. Eğer ki ödeme başka bir noktadan olacak ise, en fazla 30 gün içinde itiraz edilmelidir.

Dolayısıyla çekten verilen cezalar ve yöntemler yeni kanun ve yöntemlerle beraber her seferinde değişiklik göstermektedir. Bu nedenle çeki alıp zamanında ödemezseniz bazı cezalar ile karşılaşma durumu haline gelebiliyor. Bundan ötürü daha dikkatli olmak ve gününü takip etmek gerekmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.