İcra Ceza Mahkemesi Görevleri

İcra Ceza Mahkemesi Görevleri
16.12.2020
4.472

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 331 ve 345. maddelerince tanımlamam icra ceza mahkemesi, icra hukuku ile bağlantılı suçları yargılamakla görevli özel bir mahkemedir. İcra ceza mahkemesi ikiye ayrılmaktadır, bunlar asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesidir. İcra ceza mahkemesi görevleri ise icra ve iflas kanununca belirtilen görevlerdir.

İcra Ceza Mahkemesi Görevleri Nelerdir?

İcra ceza mahkemesi görevleri nelerdir sorusunun çok sayıda cevabı vardır. Bu konuda genel itibariyle icra ceza mahkemesinin yetkileri sınırlı da olsa Anayasanın 152. Maddesinin özelliklerini taşır. İcra ceza mahkemesi bölge müdürlüğüne yapılmış olan şikayetleri incelemeye alır ve sonuca bağlamak adına bir karar verir. İhalelere fesih karışması, iflas ya da icraya yönelik suçlar gibi konularda icra ceza mahkemesi görevlidir.

Bunlarından dışında hacizler, iflas, konkordato başvurularının incelenmesi ve taşınmazlar için teslim işlemleri gibi konularda da icra ceza mahkemeleri görevlidir. İcra ceza mahkemesinin en önemli ve göze çarpan özelliği ise memurlar için getirilen kısıtlamadır. Bu konuda onuncu madde ile sabitlenen kararda, memurların şahsi icra takibi için ödeme emri düzenlenmesi yasaklanmıştır. Söz konusu durum ile karşılaşıldığında icra mahkemesi farklı bir memur atayarak, ödeme emri düzenleyen memuru görevden alır.

İcra Ceza Mahkemesi İşleyişi

Dilekçe veya dava beyanı alan icra mahkemesi, duruşma için gün belirledikten sonra şikayetçinin imzasını alır ve şikâyetin muhatabı olan sanığa tebligat yapar. Şikâyet dilekçesinin içerisinde şahit veya şahitler var ise şahitlere de tebligat yapılır. Duruşma gününde tarafların ilan edilen saatte ve günde mahkemeye intikal etmesi veya vekil göndermesi zorunludur.

Gerekli görüldüğü hallerde icra ceza mahkemesi tarafların bizzat katılımını da isteyebilir. Sanığın ikametgahı farklı bir yerdeyse, davanın görüldüğü yere vekil gönderebilir. Ancak sanık vekil göndermez veya bulunduğu bölgedeki mahkemeye ifadesini vermez ise zorla getirme kararı çıkabilir. Her şeye rağmen sanık bulunamamış ise mahkeme sanık yokken görülür.

İcra Ceza Mahkemesi Görevleri

İcra Ceza Mahkemesi Görevleri

İcra Ceza Mahkemelerinin Kararına İtiraz Nasıl Olur?

Mahkemenin kararı neticesinde verilen hapis veya disiplin hapsi gibi kararlara itiraz etme süresi karar alındıktan sonra 7 gündür. Söz konusu süre içerisinde sanık itiraz dilekçesinde bulunarak kararın geçerliliğine itiraz edebilir. Ancak 7 gün içerisinde yapılmayan itirazlarda asliye ceza mahkemesine gönderilen karar kesin hükmündedir ve değiştirilemez. Son olarak icra ceza mahkemelerinde temyiz kanun yolu kapalıdır.

İcra Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

İcra ceza mahkemesinin baktığı davalar İcra ve İflas Kanunu’nun 331 ile 345 maddeleri arasında bulunan davalardır.

Söz konusu davalar ise şöyledir;

  • Kasıtlı Olarak Alacaklıyı Zarara Sokan ve Mevcudiyeti Azaltan Borçlu: Haciz yolundan sonra borçlunun alacaklıyı zarar sokma niyeti ile mallarına zarar vermesi veya mallarını elinden çıkarması durumunda görülen davalardır.
  • Kendini Bilerek Aciz Duruma Düşürme: Haciz yolundan sonra borçlu kendini şans oyunlarına vermiş ve uygun olmayan fiillere imza atmış ise suç oluşmaktadır.
  • İflas ve Konkordato İşlemlerinde Menfaat: İflas veya Konkordato işlemlerinde kişinin kendine menfaat sağlamak adına uyguladığı fiillerin bulunması halinde suç oluşmaktadır.
  • Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesi: İcra ve İflas Kanunu’nun yükümlülüklerinin yerine getirilmediği hallerde suç oluşmaktadır.
  • Ticareti Terk Etmek: Mal beyanında bulunmaktan kaçan veya mallarını eksik gösteren kişiler İcra ve İflas Kanunu gereğince suç işlemektedir.

Belirtilen dava nedenleri icra ve ceza mahkemesinin baktığı davalar arasındadır.

İcra Ceza Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

Davanın seyrine göre farklılık gösterebilen mahkeme süreleri hakkında kesin bir süre vermek doğru değildir. Bu sebeple icra ceza mahkemelerinde olduğu gibi diğer mahkemeler içinde kesin bir süre belirtmek yanlıştır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.