Vergi Kanunu’nda Vergi Hatası Nedir?

Vergi Kanunu’nda Vergi Hatası Nedir?
17.01.2021
1.028

Vergiye konu olan hesaplamalarda yapılan hatalar sonucu kişinin fazla ya da eksik vergi ödemesi durumuna Vergi Kanunu’nda vergi hatası denir. Vergi hatalarının düzeltilmesi, kişinin herhangi bir idari yola başvurmasına gerek kalmadan vergi dairesi tarafından yapılmaktadır. Eğer vergi dairesi tarafından düzeltme yapılmaz ise kişinin dilekçe vererek vergi hatasını düzelttirmesi mümkün olur. Vergi hataları temelde iki ayrı kategoriye ayrılır.

Bunlar;

  • Vergilendirme hataları
  • Hesap hataları şeklindedir.

Vergi Kanunu’nda Hesap Hataları

Vergi miktarına ilişkin maddi hatalardan doğabilecek tüm soru ve sorunlar Vergi Kanunu kapsamında değerlendirilir. Bu hatalardan biri matrah hatalarıdır. Ödenmesi gereken vergi miktarının değerlendirilmesinde kullanılan matrah, yanlış hesaplamalar sonucunda ortaya daha fazla ya da daha az ödeme tutarı çıkarabilir. Vergi Kanunu’da vergi hatası seçeneklerinden bir diğeri ise mükerrer vergilendirmedir. Aynı vergi döneminde aynı matrah kullanılarak kişiden birden fazla vergi istenmesi sonucu ortaya çıkan bir hatadır. Bu nedenle bireylerin bu hatadan doğan vergiye itiraz edebilmeleri mümkün olur. İntikal ve verasetten ortaya çıkabilecek her iki farklı alandaki vergi çeşitleri bu hataya örnek gösterilebilir.

Vergi Kanunu'nda Vergi Hatası Nedir?

Vergi Kanunu’nda Vergi Hatası Nedir?

Vergilendirme Hataları ve Anlamları

Vergi Kanunu kapsamında ortaya çıkabilecek bazı hatalar bulunur.

Bu hatalar ve anlamları;

  • Mükellefiyete Hata: Vergiden muaf olan ya da vergiye konu olmayan tüzel ya da gerçek kişilerden vergi istenmesidir.
  • Mükellefin Şahsı Hatası: Verginin asli borçlusu yerine başka birinden vergi alınmasından doğan hatadır.
  • Verginin Konusu Hatası: Vergi konusuna dahil edilmemiş olan gelir, değer, servet ve belge gibi konularda vergi istenmesinden doğan bir hatadır.

Vergi Kanunu’nda Vergi Hatalarının Düzeltilmesi

Vergi Kanunu kapsamında değerlendirilen vergi hatalarının düzeltilmesine ilişkin çözümler 120. madde ve devamında belirtilmiştir. Vergi hatalarının düzeltilmesi için yetkili kişi kanun nezdinde Vergi Dairesi Müdürü olarak kararlaştırılmıştır. Tereddütte mahal vermeyen konularda müdür olarak görev yapan kişinin vergiye yönelik hataları düzeltebilmesi mümkün olur. Mükellef konumunda yer alan kişinin vergi hatalarına yönelik düzeltme talebinde bulunması ile gerekli incelemeler yapıldıktan sonra fazla istenen borç silinir.

Vergi Kanunu’da Vergi Hatalarının Düzeltilmesine İlişkin Zamanaşımı

Vergi kanunu kapsamında müdürlere verilmiş olan vergi hatası düzeltilme işleminin zamanaşımı nedeni ile belirli bir zaman diliminde yapılması öngörülmüştür. Vergiye konu olan sürecin başlamasından itibaren hatanın düzeltilebilmesi için en fazla 5 yıllık bir süreç geçmelidir. 5 yılın sonunda hatanın düzeltilmesine ilişkin yapılacak olan dilekçe başvuruları otomatik olarak iptal edilir. Mükellef bu 5 yılın sonunda hatalı vergi miktarını ödemek zorunda kalır. Bazı etmenlere bağlı olarak 5 yıllık süreç 1 yıl daha uzatılabilmektedir.

Vergi Mahkemesine Dava Açma Süreci

Vergi Usul Kanunu kapsamında belirtilmiş olan 122. madde gereği vergi mükellefleri hatanın düzeltilmesini ancak vergi dairelerinden yazılı olarak talep edebilirler. Düzeltme talebine konu olacak dilekçenin vergi dairesine elden verilebilmesi mümkün olurken, posta yolu ile da gönderilebilmektedir. Vergi dairesi müdürü olarak görevli olan kişinin kendisine gelen bu tebliği 30 gün içerisinde karara bağlaması gerekir. Vergi hatalarından doğan itiraz dilekçesinin kararı yerinde görülmediği zamanlarda karara ilişkin bir yazı mükellefe iletilir.

Mükellefin verdiği itiraz dilekçesine red kararı çıkarsa, 30 günlük bir süre içerisinde Vergi Mahkemesi’ne başvurularak dava açılabilir. Kimi zaman vergi dairesi müdürü tarafından verilen cevap kesinlik belirtmemektedir. Bu gibi durumlarda mükellefin en fazla 6 aylık süre içerisinde dava açabilme şansı olur. 6 ayı geçen sürelerde Vergi Mahkemesi kapsamında açılması istenen dava otomatik olarak düşer. Vergi hatalarından doğan bu gibi sorunlar mükellef ile vergi dairesi müdürünü taraf alır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.