Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüsün Cezası Nedir?

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüsün Cezası Nedir?
07.10.2020
3.001

Kasten adam öldürmeye teşebbüs, ciddiye alınması gereken bir suçtur. Bu yüzden kasten adam öldürmeye teşebbüsün cezası da büyüktür.

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Nedir?

Bir kişinin hayatı kastedildiğinde ve ölüm gerçekleştiğinde TCK 81 anlamında kasten öldürme suçu vardır. Bazı durumlarda ölüm gerçekleşmez. Bu durumda, kasten adam öldürme teşebbüsünden bahsediyoruz. Bazı durumlarda kişi yaralama niyetiyle hareket etmiş ancak eyleminin ağırlığı nedeniyle kasten cinayete teşebbüs suçu da iddianamede yer almaktadır. Aralarında ince bir çizgi var. Ancak, sonuçlarında ve yargılarında büyük farklılıklar var. Suça teşebbüs ancak sonuçta ortaya çıkan suçlar için mümkündür.

Yani öldürme, yaralama gibi sonuçları olan suçlara teşebbüs edilir. Ancak tek başına eylemin gerçekleşmesinden kaynaklanan suçlara (tehdit gibi) teşebbüs etmek mümkün değildir. Kasıtlı öldürme suçu TCK’nın 81. maddesinde yer alıyor. Kasıtlı öldürmeye teşebbüs için teşebbüsle ilgili genel hükümler uygulanır. Öncelikle suça teşebbüsle ilgili genel kurallardan bahsedeceğim. Çünkü bu kurallar cinayete teşebbüs suçunun failine uygulanır.

Fail Ne Yaparsa Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüsten Sorumlu Tutulur?

Yukarıda bahsedildiği gibi, sadece bitmemiş suçlara teşebbüs edilebilir. Kasıtlı öldürme, teşebbüs için uygun bir suçtur. Türk Ceza Kanunu’nun 35. maddesine göre suça teşebbüs için belli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar yerine getirilmezse, failin kasten adam öldürmeye teşebbüs cezası alması mümkün değildir. Bu durumları şöyle sıralamak mümkündür: Öncelikle failin o suçun sonucuyla ilgili bir niyeti olmalıdır.

Başka bir deyişle, kişi kasten öldürmekten cezalandırılabileceği için öldürme niyetiyle hareket ediyor olmalıdır. Ancak kişinin amacı sorarak belirlenmez. Kişinin eylemleri genel psikolojik kurallara göre değerlendirilir. Bu nedenle kasıtlı yaralanma ile cinayete teşebbüs arasındaki fark. Failin eylemleri kasıtlı öldürmeye uygun olmalıdır.

Diğer bir deyişle, tek başına öldürmeye yetmeyen bir eylemde bulunan kişi, öldürmeye teşebbüs ettiği için cezalandırılamaz. Kişi, doğrudan öldürmeye uygun fiilleri öldürme niyetiyle uygulamaya başlamış olmalıdır. Fail, kontrolü dışındaki nedenlerle suçun sonuçlarına ulaşamamış olmalıdır. Yani, suçun icra fiillerini kontrolü dışındaki nedenlerle terk etmiş olmalıdır.

Yani biri müdahale ederse, polis gelip yakalanırsa veya failin başına bir şey gelirse, bu tür olaylar failin kontrolü dışında nedenlerle sonuçlanmayacaktır. Bu koşullar bir suç eylemi için ortaya çıkarsa, o kişi cezai eylemden sorumlu tutulur. Suç teşebbüs aşamasında kalırsa, esasen cezanın azaltılacağı anlamına gelir. Teşebbüs halinde uygulanacak cezalar şu şekildedir: Suçun temel şekli ağırlaştırılmış müebbet hapis ise 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun cezası müebbet hapis ise 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Burada cezanın alt sınırdan mı yoksa üst sınırdan mı verileceğini belirleyen unsur, meydana gelen zarar ve tehlikenin ciddiyetidir. Şimdi cinayete teşebbüs hükümlerini cinayete teşebbüs hükümleriyle birleştirerek cinayete teşebbüsün cezasını açıklayacağız.

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüsün Cezası Nedir?

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüsün Cezası Nedir?

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Cezası

Kasıtlı öldürmenin temel cezası TCK’nın 81. maddesinde müebbet hapis olarak belirtiliyor. Buna göre cinayet teşebbüsünün işlendiğine hükmedilerek verilecek temel ceza 9 ila 15 yıl arasında değişecek. Elbette artan veya azalan birçok faktör bu temel cezayı etkileyecektir. TCK’nın 82. maddesinde cezayı artıran davalar arasında kasten öldürme suçu da yer alıyor.

Bu durumlarda ağır müebbet hapis cezası verilir. Ancak bu gibi durumlarda kasten adam öldürmeye teşebbüsün cezası 13 ila 20 yıl arasında hapis cezası olacaktır. Kasıtlı olarak ihmalkar davranışlarla öldürmeye teşebbüs etmek de mümkündür. Bu suçun ihmalkar davranışla işlenmesi hâlinde iki tür ceza verilir. Buna göre; İhmal yoluyla öldürmek suçun temel biçimiyse, yani normal bir cinayetse müebbet hapis değil, 15-20 yıl hapis cezasıdır.

Buna göre suçun temel şeklini ihmal yoluyla işlemeye teşebbüs edilirse 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası vardır. Cezayı artıran suç türü, ihmalkar davranışla öldürme, ağırlaştırılmış müebbet hapis yerine 20-25 yıl hapis cezası kabul ediliyor. Buna göre suçun ağırlaştırılmış halini ihmalkar davranışla işlemeye teşebbüs edilirse 5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası vardır.

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçunda İhtimali Cezalar

Basit öldürmeye teşebbüs halinde 9 yıl ile 15 yıl, nitelikli öldürmeye teşebbüs halinde 13 yıl ile 20 yıl, diğer ihmali öldürmeye teşebbüs hallerinde 3 yıl ile 12 yıl. Burada söylemiş olduğum kasten adam öldürmeye teşebbüs cezaları kanunda öngörülen cezalardır. Birçok etken bu cezaları artırabilir veya azaltabilir.

Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Tutuklama

Tutuklama ve tutukluluk nedenleri Ceza Muhakemesi Kanununun 100. maddesi hükmünde ve devamında yer almaktadır. İşte tutuklanma nedenleri. Buna göre, bir kişinin delilleri yok etme veya kaçma olasılığı varsa, tutuklanma nedenleri mevcut kabul edilir. Bu suçlar için tutuklama nedenleri varsayımsal olarak kabul edilir.

Kasıtlı öldürme ve dolayısıyla cinayete teşebbüs suçu bunlardan biridir. Buna göre, şüpheli veya sanık cinayete teşebbüsten tutuklanabilir. Ancak bu varsayımın tersi ispatlanabilir ve tutuklamaya itiraz edilerek tutukluluk gerekçelerinin gerçekleşmediği iddia edilebilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.