İzale-i Şuyu Davası

İzale-i Şuyu Davası
14.10.2020
1.172

İzale-i Şuyu Davası, diğer anlamıyla ortaklığın giderilmesi davası olarak da geçmektedir. Bu bağlamda ortakların, ortaklığa son vererek, kişi bazlı mülkiyete geçişi sağlamak için açılan davadır. Bu davalarda her iki taraf içinde benzer ve büyük ölçüde eşit sonuçlar elde edilmektedir. Bu hususta ortaklığın giderilmesi davalarıyla Sulh Hukuk Mahkemeleri ilgilenmektedir.

İzale-i Şuyu Davası (Ortaklığın Giderilmesi Davası) Kime Karşı Açılır?

İzale-i Şuyu Davası, aralarında taşınır ve taşınmaz mal ortaklığı bulunan kişiler arasında açılmaktadır. Bu bağlamda ortaklığın bitirilmesi durumunda, taşınır ve taşınmaz mallardaki ortaklığın pay edilememesi, ortaklığın giderilmesi davasını mecburi kılmaktadır. Bu hususta paydaşlardan birinin ölmesi durumunda paydaşın mirasçıları davaya dahil olmaktadır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda ortaklığın giderilmesi davası için, özetle mal paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşayan tarafların ortaklığın giderilmesi davası açarak mal paylaşımının mahkemece yapılmasıdır.

İzale-i Şuyu Davası

İzale-i Şuyu Davası

İzale-İ Şuyu Davası (Ortaklığın Giderilmesi Davası) Çeşitleri Nelerdir?

2 türde açılmaktadır. Bu hususta ortaklığın giderilmesi davasının çeşitleri şunlardır;

  • Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu Davası
  • Satış Suretiyle İzale-İ Şuyu Davası

Yukarıda belirtilen davalar farklı esaslar içermektedir.

Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi davalarında pay edilecek malın, tarım arazilerinin esası, taşınır ve taşınmaz malların yüzölçümü imar mevzuatına göre araştırıldıktan sonra mahkemece aynen taksim suretiyle pay edilmesine karar verilir. Bu hususta aynen taksim suretiyle pay edilmesi, malların eşit oranlarda bölünerek taraflara pay edilmesidir.

Ortaklığın giderilmesi davalarında taraflardan birinin aynen taksim suretini mahkemeden talep etmesi yeterlidir. Bu hususta taraflardan en az birinin onayı olmadan hâkim malların bölünerek pay edilmesine karar veremez. Son olarak pay edilen malların değerlerinin eşit olmaması halinde mahkemece ivaz eklenerek eşitlik sağlanır.

Satış Suretiyle İzale-i Şuyu Davası Nedir?

Pay edilecek malların aynen taksiminin mümkün olmadığı durumlarda satış suretiyle mallar paylaştırılmaktadır. Bu bağlamda pay edilmesi gereken mallar icra dairesince açık arttırma yoluyla satışa sunulmaktadır, eğer taraflar birbirleriyle anlaşma sağlarsa açık arttırma iptal edilerek satış işlemi sadece taraflar arasında yapılmaktadır. Satış sonucunda elde edilen miktarlar hesaplanarak paydaşlara eşit miktarda dağıtılır.

İzale-i Şuyu

Ortaklığın Giderilmesi Davası

İzale-i Şuyu Davası (Ortaklığın Giderilmesi Davası) Ne Kadar Sürer?

Tarafların sayısı ve pay edilmek istenilen malların niteliği mahkemenin sonuçlanmasına doğrudan etki etmektedir. Bu bağlamda yaklaşık olarak 10 ile 12 arasında dava süreleri değişiklik gösterebilir. Ancak tarafların anlaşması halinde dava 2 ile 3 ay içerisinde de sonuçlanabilir. Bu hususta, Türk Ceza Kanunu’nun bir kurumu olan uzlaştırma birimi devreye girerek tarafların anlaşmaya yanaşıp yanaşmadığını sormaktadır. Anlaşma sağlanırsa ortaklığın giderilmesi davaları oldukça kısa süreler içerisinde sonuçlanacaktır.

(Ortaklığın Giderilmesi Davası) Harç Ücretleri Ne Kadardır?

Ortaklığın giderilmesi davalarında matbu harç uygulanmaktadır. Bu bağlamda dava giderleri dosya masrafı, avukat masrafı gibi hususlar dava sonunda taraflara yüklenmektedir. Ortaklığın giderilmesi davasını taraflardan birinin açtığını varsayarsak başta davayı açan kişinin masrafları karşılaşması gerekmektedir, ancak dava sonunda masraflar taraflara eşit oranda yüklenir. Bu hususta ortaklığın giderilmesi davalarında kazanan taraf yoktur.

İzale-i Şuyu Davasını İlgilendiren Terimler Nelerdir?

Ortaklığın giderilmesi davalarında, tarafların bilmesi gereken ortak mülkiyet ve elbirliği ile mülkiyet kavramları söz konusudur. Bu bağlamda ortak mülkiyet, birçok kişinin taşınır veya taşınmaz mallarda pay sahibi olmasıdır. Elbirliği ile mülkiyet ise Medeni Kanunu’nun 701. Maddesi gereğince kanun önünde, sözleşmeler gereği mallar üzerinde belirlenmiş paylarının olmaması durumunda mallar üzerinde tamamına uygulanan haklardır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.