İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Sorumlulukları

İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Sorumlulukları
25.12.2020
1.309

Hepimiz; para kazanmak ve hayatımızı bir şekilde devam ettirebilmek için, farklı sektörlerde çalışıyor ve farklı işler yapıyoruz. Çünkü temel ihtiyaçların karşılanabilmesi, yaşamın bir şekilde devam ettirilebilmesi için her insanın gelire ihtiyacı var. Bu nedenle herkes yeteneklerinin, bilgisinin ve tecrübesinin el verdiği ölçüde farkı mesleklerde çalışıyor.

Her ne kadar son yıllarda farklı konularda, farklı meslekler karşımıza çıksa da alışılmış olan meslekler; doktorluk, garsonluk, inşaat işçiliği, fabrika işçiliği ve bunlara benzer farklı mesleklerdir. Hangi meslek olursa olsun, hem çalışanların hem de işverenin uymak zorunda olduğu bazı kurallar ve yerine getirmek zorunda olduğu sorumluluklar vardır. Özellikle de iş sağlığı konusunda ki sorumlulukların mutlaka bilinmesi ve yerine getirilmesi gerekiyor.

Peki, bu sorumluluklar nelerdir? İş sağlığı ve güvenliğinde işverenin sorumlulukları şunlardır:

1) İşveren çalışan kişilerin işle ilgili sağlığını ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliğinde işverenin sorumlulukları şunlardır:

  • Mesleki risklerin önlenmesi amacıyla; eğitim ve bilgilendirme de dahil olmak üzere, her türlü tedbirin alınması, bu konuda organizasyon yapılması, gerek görülmesi durumunda araç ve gereçlerin temini, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin, şartların değişiklik göstermesi durumunda, şartlara uyup uymaması ile mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak
  • İş yerinde alınan tedbirlere ve önlemlere uyulup uyulmadığını denetlemek,
  • Risk değerlendirmesi yapmak ve yaptırmak
  • İş yerinde; çalışana görev vermesi durumunda, o kişinin iş yeri sağlığı ve güvenliğine uygun olup olmamasını kontrol etmek
  • Yeterli bilgi ve denetime sahip olanlar dışında, çalışanların hayati tehlike arz eden yerler gitmemesi amacıyla tedbir almak.

    İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Sorumlulukları

    İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Sorumlulukları

2) İş yeri haricinde ki kişi veya kurumlardan hizmet alınması, işverenin yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz

İş yeri haricinde ki kişi ya da kurumlardan hizmet alması, farklı kişi ya da kurumlara çeşitli eğitimler yaptırılması gibi durumlar, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Bu nedenle bu tip çalışmalar yapılsa bile, işverenin sorumlulukları aynı şekilde devam eder.

3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda ki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz

Tıpkı işveren gibi, iş yerine çalışanlar da iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda farklı yükümlülüklere sahiptir. Fakat çalışanların yükümlülükleri, işverenin mevcut yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.

4) İşveren iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan tedbirlerin maliyetini işverene yansıtamaz

İşveren; iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda tedbir almakla yükümlüdür. Fakat bu tedbirlerin maliyetini hiçbir şekilde çalışana yansıtamaz. İşveren bu maliyeti kendisi karşılamak durumundadır.

İşveren; çalışanların sağlık ve güvenliğini de göz önünde bulundurarak bunların dışında da farklı tedbirler almakla yükümlüdür.

Alınması gereken diğer tedbirler ise şunlardır:

  • İş yerinde ki organizasyonları yaparken, tehlike ve riskleri de göz önünde bulundurmak ve organizasyonu buna göre planlamak veya düzenlemek
  • Çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak amacıyla, risk değerlendirmeleri yapmak,
  • Çalışanlara ilk yardım ve acil durum planı oluşturmak, uzman kişiler tarafından yangın eğitimi verilmesini sağlamak
  • İş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak
  • Sağlık gözetimi yapmak ve bu kapsamda, işe giren kişilerin mevcut sağlık durumlarının o iş için uygun olup olmadığını kontrol etmek. Ayrıca eğer çalışan kişinin işe devam ediyorsa, belirli aralıklarla aynı şekilde sağlık muayenesini gerçekleştirmesini sağlamak
  • Çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgilendirmek
  • Çalışanlara bu konuda eğitimler verilmesini sağlamak
  • Çalışanların bu konuda ki görüşlerini almak ve yeterli katılımın sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmek. Katılım göstermeyen kişilerin de katılımını sağlamaktır.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.