Şirket Avukatının Görevleri

Şirket Avukatının Görevleri
30.12.2020
2.805

Şirket avukatları, şirketlere hukuki danışmanlık hizmeti veren kişilerdir. Ticaret kanunu, anonim şirketlere sermaye miktarlarına göre avukat bulundurma zorunluluğu getiriyor. Şirket avukatının görevleri şirketin kuruluşundan, hizmetlerini devam ettirdiği süre ve işlemleri için birçok alanda hukuki danışmanlık yapma olarak tanımlanabilmektedir. Avukatlık ruhsatnamesine sahip olanlar, her türlü statüye sahip şirketlerde, şirket avukatı olarak çalışabilmektedir. Şirket avukatlarının çalışabildiği şirket türleri, anonim, limited, komandit ve sermayesi bölünmüş şirketlerdir.

Şirket Avukatları Ne İş Yapar?

Şirketler, her türlü hukuki olaylarla ilgili önleyici ve koruyucu işlemler için hukuk danışmanlığı alırlar. Bunun için bazı şirketler hukuk departmanı oluştururken bazı şirketler özel hukuk danışmanlığı kuruluşlarından hizmet alır.

Şirket avukatının görevleri şunlardır;

  • Şirketin kuruluş ve tasfiye sürecindeki tüm hukuki prosedürlerle ilgili yol göstermek,
  • Ticari işlemlerde karşı taraftan gelen sözleşmeleri kontrol etmek,
  • Sermaye artırımı ve sermaye azaltma işlemlerini yürütmek,
  • Şirketin ihtiyaç duyduğu hukuki bilgilendirmeleri yapmak,
  • Şirket adına icra işlemlerini yürütmek,
  • Şirket aleyhin açılmış davaların takibini yapmak,
  • Şirket avukatları, ceza hukuku, ticaret hukuku, borçlar hukuku, medeni hukuk ve iş hukuku alanında bilgilendirme yaparak, tüm işlemlerin takibini sağlamaktadır.

    Şirket Avukatının Görevleri

    Şirket Avukatının Görevleri

Şirket Avukatının Sağladığı Faydalar

Şirket yöneticileri, ticari işlemleri yürütürken, işlemlerin hukuka uygun olup olmadığını ve yaşanan sorunların hukuki açıdan çözümü konusunda bilgi sahibi olmayabilir. Şirket avukatları, her türlü hukuk alanında, gerekli bilgilendirmeleri yapmakta ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır. Bu şirketlerin, ticari faaliyetlerini hukuka uygun yürütmelerini ve sorunlarla karşılaşmamalarını sağlayacaktır. Ticaret hukuku oldukça kapsamlı olduğu için hukuk danışmanlığı sayesinde, şirketin zarar görmeden işlerini güvenli yapması sağlanmaktadır. Şirket avukatlarının, şirketlere sağladığı fayda, itibar, güven ve maliyetlerin korunması açısından çok fazladır.

Şirketlerin Dava Süreçleri

Şirketler, iş yaptıkları firmalar ya da müşterileri ile çeşitli anlaşmazlıklara düşebilmektedir. Bu durum sonunda ticaret mahkemelerine taşınabilmekte ve dava süreci başlamaktadır. Şirket avukatları, hizmet verdikleri şirketlerin menfaatlerini korumak için dava süreci ile ilgili tüm belge ve bilgileri toplarlar. Kurumun menfaatine olacak şekilde dava sürecini takip eder ve sonuçlanması için her türlü çabayı gösterirler. Şirketler, avukatlarına vekalet vererek, tüm dava sürecini başından sonuna kadar takip etmelerini sağlarlar. Şirket avukatları aldıkları vekaletname ile şirketler adına dava süreçlerini ilk mahkeme ve temyiz süreçlerini takip eder, gerekli dilekçeleri hazırlarlar.

Hukuk Danışmanlığı

Hukuk danışmanlığı aynı zamanda şirket avukatlığıdır. Hukuk danışmanları, şirketlerle birlikte kişiye özel danışmanlık hizmetleri de vermektedir. Şirketler adına hizmet verirken, hukuksal alanda danışmanlık yapmakta, şirketin tüm hukuksal alanda yaşadığı ya da yaşayabileceği sorunlarla ilgili yol göstermekte, işlemlerin yapılmasını sağlamaktadır. Şirketler, katıldıkları ihaleler için gerekli belgeleri hazırlarken ya da kendilerine sunulan sözleşmelerin kontrolü için şirket avukatının incelemesini isterler. Verilen bu hizmetler danışmanlık ve uygulama işlemleridir. Şirketlerin yapmış oldukları yatırım ve projeler, hukukun birçok alanını ilgilendirdiği için avukat danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyarlar.

Hizmet Sözleşmesi

Şirketler, hukuk danışmanlığı hizmetleri için avukatlarla sözleşme imzalarken, yapılacak görev konularını ve sınırlarını belirleyebilmektedir. Her şirketin hizmet sözleşme içeriği farklı olabilir. Şirket avukatları, hizmet verdikleri şirketin yapmış olduğu yatırımları, proje sözleşmelerini, ticari alacak ve icra takiplerini, hukuki dava süreçlerini takip ederler. Şirket yönetimini ve ilgili birimlerini yapılan işler ve işlerin hukuki boyutu ile ilgili bilgilendirir. Şirket avukatlarının alacakları ücretler de hazırlanan hizmet sözleşmesi ile belirlenmektedir. Şirket avukatlarının, şirkete sağladığı faydalar göz önünde bulundurulduğunda, avukatlık hizmet ücretinin sağlanan faydaya göre çok düşük kaldığı görülebilecektir.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.