İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri
18.11.2020
910

İş Hukuku; bireylerin toplum içerisinde iş kurallarını düzenleyerek bu kurallara uyulmasını sağlayan hukuk dalıdır. İş Hukuku iş ilişkilerini düzenler. Bu iş ilişkilerinin bazı özellikleri vardır. İş hukuku kapsamında; işçi sendikası, çalışma şartları, işçi işveren ilişkileri, işçi hakları gibi konuları inceler. Peki, iş hukukunun hukuk bilimi içerisindeki yeri nedir?

İş Hukukunun Düzenlediği İş İlişkilerinin Özellikleri

İş hukuku ilişkilerinde yapılan iş sözleşmesi, iş ilişkisine uygun olarak düzenlenmesi gerekir. İş sözleşmesinde bulunan taraflar işçi ve işveren bulunmaktadır. İş sözleşmesi taraflar arasında yapıldığında belirlenen hukuki ilişkide işçi işverene bağımlı olur. Bu bağımlılık ise ekonomik ve hukuki olarak oluşan bağımlılıktır. İşverenin gözetiminde iş görmesi, bu iş karşılığında ekonomik gelir elde etmesi bu bağımlılığı ortaya çıkarır.

İş Hukuku Dışında Kalan İşler

Kendi namına çalışan esnaf; serbest meslek ya da sanatkârlar ile yapılan iş akdi dışında kalan işlerdir. Aynı zamanda insan emeğine yönelik olan işlerde yapılan sözleşmelerde müteahhit, vekil müvekkil ilişkileri ve iş sahipleri arasında yer alan iş ilişkilerinde bir düzenleme alanının dışındadır. Statü hukuku içerisinde çalışan kişiler arasında yapılan iş ilişkileri dışında kalmaktadır. Memurların iş ilişkileri ise İdare Hukuku’nun kapsamında düzenlenir.

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

İş Hukuku Konuları Nelerdir?

İş hukukunun bazı kolları bulunuyor. Belirlenen konulara göre yaşanan problemler, bu konular dâhilinde çözümlenir.

İş hukuku konuları;

  • Ferdi iş ilişkileri
  • Toplu iş ilişkileri
  • Sendikalar hukuku
  • Toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt hukuku

İşçi ile işveren arasında bireysel özelliklerde bulunan işlerin düzenlenmesi adına belirlenen kurallar, bireysel iş hukuku olarak biliniyor. İş ilişkilerinde çalışma alanlarının denetimi, iş akdinin son bulması ve iş ilişkisinin kurulması ferdi iş konusudur.

Toplu İş İlişkileri

İşçilerin ve işverenlerin sendikaları ile devletin arasındaki ilişkiler arasında oluşan uyuşmazlıkların, toplu iş hukuku içerisinde düzenlenmesidir. Sendika üyeliğinde, üyelikten kazanılan bazı haklar ve yükümlülükler vardır. Üyeliğin son bulması ve üyeliğin sonuçları sendika kurulması, grev, lokavt, toplu iş uyuşmazlığı ve faaliyetleri toplu iş ilişkilerinin ana konularını oluşturur. İşçiler ya da işveren sendikalarının düzenlenmesini ise Sendikalar Kanunu konu alır. İşçi sendikalarında, işçi ya da işveren arasındaki uyuşmazlıklar düzenlenir.

Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?

İşverenlerin, işçileri çalıştırmalarına yönelik SGK işlemlerini hukuka uygun olarak yapması zorunludur. İş esnasında yaşanacak tüm olumsuzluklarda koruyucu bir işlem olan sigorta, bazı işverenler tarafından yapılmamaktadır. SGK sistemi, 3 bölümden yararlanılarak oluşturulur.

Bunlar;

  • Sosyal sigorta
  • Sosyal yardım
  • Sosyal hizmet

Sosyal sigorta, zorunlu prim ödemelerine dayalı, devlet tarafından kurulmuş bir sistemdir. İşverenin yapması gereken sigorta, işçinin haklarının korunması adına yapılması gereken işlemler arasındadır.

İş Hukukunun Hukuk Alanında Yeri Nedir?

İş hukuku konuları arasında; iş hukuku tanımı, iş ve sosyal güvenlik hukuku, sosyal güvenlik hukuku ve temel ilkeleri yer alır. İş ilişkilerinde; iş hukukunun hukuk bilimi içerisindeki yeri​​​​​​​ borçlar hukukunda düzenlenir. Bu durum iş hukukunun bir özel hukuk dalı içerisinde kabul gördüğünü gösterir. Özel hukuk dalları arasında olan iş hukuku; öncelikle iş akdine dayalı ilişkileri düzenlemektedir.

İş sözleşmesinde en önemli konu insan emeği olarak bilinir. Kişisel faydalar gözetilmez, her şeyden önce toplum yarar hedeflenir. Bir toplumun en önemli değerleri arasında iş gücü ve üretim faktörleri bulunur. Bu şekliyle ise kamu hukukunda alt dal olarak kabul görür. Öğretiye bakıldığında ise kamu, özel ve iş hukukuna özgü olarak karma hukuk dalı görüşleri vardır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.