İdare Hukuku Avukatı

İdare Hukuku Avukatı
20.12.2020
884

İdare hukuku, idareye ait her türlü işlem ve eylemlerdeki yetki ve sınırlarını belirleyen bir hukuk dalıdır. İdarenin belirlediği bu sınırları ihlal etmesi ya da yasalara aykırı durumların ortaya çıkması halinde, bireylere olan sorumluluk ve yaptırımları düzenlemek ile ilgilenir. Bu durumda idare hukuku avukatı davalılara haklarını koruyabilmek adına destek olabilecek tek yoldur.

İdari Hukuk Yolu Nedir?

İdare, bünyesinde yaşayabileceği sorunlarda kanuna bağlı bir şekilde kurallara uymak ve hukukta belirtilen genel ilkeler çerçevesinde hareket etmek mecburiyetindedir. Sıklıkla olmasa da uygulama sırasında vatandaşın mağdur olmasına sebep olabilmektedir. Bu durumda hukuka aykırı karşılaşılan idari eylem ve işlemler sonunda T.C. Anayasasında belirtildiği gibi hukuk yolu açılabilmektedir. Bu tarz işlem ve eylemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda idari hukuk gereği olarak idari yargıda çözüm bulunabilmektedir. İdari yargıya başvurular için idari hukuk avukatı desteği şarttır. İdari hukuk avukatı bu konuda deneyimi ile destek vermesi son derece önemlidir.

İdare Hukuku Avukatı

İdare Hukuku Avukatı

İdare Hukukuna Başvuru Şekilleri

İdare hukuku davalarının yargıya başvuru şekilleri ve süreleri oldukça hassas olduğu için hassas usuli kurullara bağlı kılınmıştır. İdarenin yaptırım gücü, taraflar açısından ağır sonuçlara ve telafisi zor zararlara yol açabilmektedir. Ayrıca bireylerin idare karşısında hukuk ilkelerinin dışına çıkmadan haklarını korumakla yükümlülüğü vardır, hatta zorundadır da diyebiliriz.

İdarenin Hukuki Sorumlulukları Nelerdir?

İdarenin sorumluluğu ile kusur ve kusursuz sorumluluğu olarak iki tanım adı altında incelenebilmektedir.

  • İdarenin Kusur Sorumluluğu: İdare, bireylere sunması gereken hizmeti geciktirmesi, kötü bir şekilde ya da yerine getirmemesi gibi durumlarda, kusur sorumluluğu vardır, diyebiliriz.
  • İdarenin Kusursuz Sorumluluğu: İdarenin hiçbir kusuru olmasa bile doğacak zararlar karşısında idare sorumlu olabilir. Bu durumda da idarenin kusursuz sorumluluğu vardır, diyebiliriz. Örneklendirecek olursak, herhangi bir kamu görevlisinin görevinin yerine getirmesi sırasında uğrayabileceği zarar, bir hizmetin ifa edilme aşamasındaki hizmetin, üçüncü bireylere verebileceği zararlar olabilir. Bu da amme (kamu) yararı amacı ile yapılan işlemlerden sonra meydana gelen, birey zararlarının giderilmesi esasına dayalı olmaktadır.

İdari Davalarda Süreç Nasıl İşlenir?

Dava açmayı düşünen bireylere alanında uzman, tecrübeli ve donanımlı bir idari hukuk avukatı ihtiyacı doğmaktadır. Tabi ki sonrasında da bu sürecin nasıl işleyeceği konusunda bilgiler aktaralım.

  • İdari davalarda öncelikle tazminat hakkı doğduğu için meydana gelen zararın kaynağı konusunda tespit gerekmektedir.
  • Zarar, idareden kaynaklanmış ise eylemin öğrenildiği tarih itibari ile bir yıl içinde dava açılması gereklidir.
  • Eğer zarar idareden kaynaklanmış ise ya da idari sözleşme ile ilgili ise 60 gün içinde dava açılmalıdır.

Bu surelerin dışında atılacak her adımda gecikmiş ve hakkınızı koruma adı altında yapılacak işlemler için zorluk yaşamanız olası olacaktır.

İdari Davalarda Yetkili Olan Mahkemeler

İdari davalarda genel yetki, dava konusu olan idari eylem ve idari sözleşmenin sahibi olan mercilerin ikamet ettiği mahkemelerdir. Bu davalarda genel yetki kuralının uygulanabilmesi için, özel bir kanun ile mahkemenin yetkilendirilmemiş olması gerekmektedir. İdari sözleşme sahibi olan idarelerden kaynaklı davalarda, sözleşmeyi yapan idarenin bulunduğu mahkeme yetkili olmaktadır. Ayrıca idari bir eylemden kaynaklanan davalarda ise yine eylemin gerçekleştiği idarenin bulunduğu mahkeme yetkilidir.

Eğer ki idari hizmetten kaynaklı bir dava ise, bu seferde hizmetin yapıldığı yerdeki idare mahkemesi yetkili olmaktadır. İdari mahkemeler de yetki, kamu düzeninden kaynaklanmaktadır ve mahkemelerce resen olarak değerlendirilmektedir. İdari davalarda aslında en doğru olanı bir idari hukuk avukatı ile birlikte hareket etmektir. Nedeni konusunda bir daha vurgu yapmak gerekir ise, alanında uzman ve tecrübesi ile avukatların öngörüleri daha farklı ve uyarıcı olabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.