İşyerinin Düzenini Bozma Gerekçesiyle İşten Atılma

İşyerinin Düzenini Bozma Gerekçesiyle İşten Atılma
18.10.2020
1.060

Hukuk; hayatın her alanına temas eden, insan sorunları ve mağduriyet yaşanan durumları olduğu zaman müdahale eden ve çözüm arayan bir sosyal bilimdir. Bu nedenle, iş yeri alanında da hukukun ve hukuk kurallarının geçerli olduğu bilinmelidir. Çalışma yapan kişilerin, işyerinin düzenini bozma gerekçesiyle işten atılma hali yaşaması durumunda; işten atılmanın haklı sebeplerinin olup olmadığı, haksız sebepler sonucunda işten atılma söz konusuysa bu durumda geçerli olan yaptırımların neler olduğu, açılması gereken davaların neler olduğu öğrenilmelidir.

İşyerinin Düzenini Bozma Gerekçesiyle İşten Atılma Nedir?

İşyerleri; belirli çalışma düzenleri olan, ortama ve işyerinin sahip olduğu çalışma şartlarına bağlı olarak tavırları gerekli kılan çalışma alanlarıdır. İşyerlerinin sahip olduğu bu düzen, işçilerin daha iyi motive olmasına ve işten alınan verimin artırılmasına neden olur.

İşyeri düzeninin bozulması halinde ise; yalnızca düzen bozan kişinin işlerinde aksama olmaz, aksine ortamda bulunan birçok insanın iş düzeninde aksama veya ihmal gibi sorunların ortaya çıkacağı görülür. Bu nedenle çalışma ortamının düzenini bozan kişiler, işyerinin düzenini bozma gerekçesiyle işten atılma durumuyla karşı karşıya kalacaktır.

Ancak bazen de, sırf işten çıkarmayı haklı bir neden olarak göstermek için; işyeri sahipleri tarafından, işten çıkarılmak istenen işçinin düzen bozduğu ve buna yönelik olarak işten çıkarıldığı söylenebilir. Bu durumda işten çıkarılan kişi, belirli oranlarda tazminat ve güvence talep edebilir.

İşyerinin Düzenini Bozma Gerekçesiyle İşten Atılma

İşyerinin Düzenini Bozma Gerekçesiyle İşten Atılma

İşyerinin Düzenini Bozma Gerekçesiyle İşten Çıkarılma Halinde Açılan Davalar

İşyeri düzeninin bozulmuş olduğuna ve buna yönelik işten çıkarma yapıldığını iddia eden görevliler, mahkeme durumu söz konusu olduğu zaman bunu kanıtlamak zorundadır. Benzer şekilde, haksız olarak işyeri düzenini bozduğu iddia edilen ve işten çıkarılan kişinin de bunu kanıtlaması gerekir. İşten çıkarılma halinde, bu faaliyetin nedeni iş yeri düzenini bozmaksa; maddi ve manevi olacak şekilde tazminat davaları açılabilir.

Bu bağlamda, açılacak olan davaların içeriklerine göre çeşidi:

  • Maddi tazminat davası: Maddi olan tazminat davası açılacağı zaman, bu davanın hem işçi hem de işveren kişi tarafından açılabilen bir dava olduğu bilinmelidir. İlk olarak işçinin açması halinde; işveren kişinin haksız bir şekilde işten çıkarma yaptığı, işyeri düzenini bozmakla alakalı olan bir durumun söz konusu olmadığı zaman açılabilir. Çalışanın, haklı nedenler olmadan işten çıkarılmış olduğunu kanıtlaması, tazminat alması için en önemli kriterdir. Bu aşamada, çalışma arkadaşları tarafından yapılacak olan şahitlik, iş yerinde görev alan diğer kişilerin yeminli şahitlikleri sonucunda maddi tazminat alınabilir. İş yeri sahipleri tarafından açılacak olan maddi tazminat davalarında ise; çalışma yapan ve düzen bozması halinde işten çıkarılan kişi; diğer çalışanların dikkatini bozacak, işyeri içerisinde maddi olan zararların görülmesine neden olacak tavırlar sergilemiş olabilir. Bu durumda, iş yeri sahipleri otaya çıkan zararı gidermek adına işten çıkarılan çalışana yaptırım uygulayabilir. Çalışmayı bırakan kişinin zararı karşılamıyor olması sonucunda, maddi tazminat davası açılır.
  • Manevi tazminat davası: Dava konusunda tazminat gündeme geldiği zaman bilinmesi gereken en önemli husus, asla tazminatın zarardan daha fazla olmayacağı konusudur. Zarara uğrayan kişi, maddi ve manevi olarak en fazla görmüş olduğu zarar nispetince tazminat alabilir. Manevi tazminat davalarında, davadan ne kadar tazminat alacağı; alınan zarara bağlı olarak hakimin takdir yetkisi sonucunda belirlenen bir oranda olacaktır. Manevi tazminat; hem işveren kişinin, hem de çalışma yaparak işyerinin düzenini bozma gerekçesiyle işten atılma yaşayan kişi için uygulanabilir.

Bu tazminat çeşitleri, açılacak davalar söz konusu olduğu zaman bilinmelidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.