Hukuk Danışmanı Ne İş Yapar?

Hukuk Danışmanı Ne İş Yapar?
14.12.2020
3.466

Kişi ve kurumlar, yaptıkları işlerde kendilerine hukuki alanda destek vermeleri için hukuk danışmanlarına ihtiyaç duyarlar. Hukuk danışmanı ne iş yapar? Bu sorunun cevabını bularak, kendilerine hukuk danışmanı tutarlar. Hukuk danışmanı, kişi ve kurumlara her türlü konuda hukuk desteği sağlayan gerekli eğitimleri almış kişilerdir. Günümüzde, hukuk danışmanlık kurumlarında ve şirketlerin hukuk departmanlarında çok sayıda hukuk danışmanı görev yapmaktadır. Kamu kurumlarında hukuk danışmanı olmak isteyenler, lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra KPSS puanı ile atanmaktadır.

Görev ve Sorumlulukları

Hukuk danışmanları, danışmanlık hizmeti veren kurumlara katılabildikleri gibi bireysel olarak da büro açabiliyorlar. Hukuk danışmanı ne iş yapar? Yaşanmış, yaşanmakta olan ya da yaşanma ihtimali olan her türlü olaylarla ilgili kuruma karşı giderici ve önleyici hukuki yardım desteklerini verirler. Görev ve sorumlulukları, hizmet verilen kişi veya kurum ile yapılacak hizmet sözleşmesi ile belirlenebilmektedir.

Genel olarak görev ve sorumlulukları şunlardır;

  • Her türlü hukuki konuya açıklık getirmek,
  • Hizmet verdikleri kişi ve kurumları hukuki alanda ön bilgi vermek ve sorunları oluşmadan önlemek,
  • Dava, şikayet ve icra konularında hukuki süreci takip etmek ve bilgilendirme yapmak,
  • Danışmanlık hizmeti alan kurum ve kişiler, kendileri herhangi bir adım atmadan hukuk danışmanlarının bilgilendirme ve müdahale işlemlerini yapmalarını isterler.

    Hukuk Danışmanı Ne İş Yapar?

    Hukuk Danışmanı Ne İş Yapar?

Hukuk Danışmanlarında Olması Gereken Nitelikler

Kamu ve özel kurumlar ya da kişiler, yaptıkları işlerle ilgili kendilerinin hukuki alanda temsil edilmelerini ve haklarının korunmasını istemektedir.

Başarılı ve yeterli bir hukuk danışmanında olması gereken nitelikler şunlardır;

  • Düzgün bir diksiyona ve güçlü hitabete sahip olmak,
  • Ceza hukuku, borçlar hukuku, medeni hukuk, ticaret hukuku gibi hukuki alanlarda uzmanlaşmış olmak,
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak,
  • Yabancı dil bilmek,

Bu niteliklere sahip olanlar, hukuk danışmanlık kurumlarına kayıtlarını yaptırarak, çeşitli kuruluşlara danışmanlık hizmeti verebilecektir.

Eğitim Durumları

Hukuk danışman olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden hukuk fakültelerinden mezun olma zorunluluğu vardır. Hukuk fakültelerinden mezun olanlar, avukatlık stajını tamamlamış ve avukatlık ruhsatı aldıktan sonra hukuk danışmanlığı yapabilecektir. Avukatlık yapma hakkına sahip olanlar, hukuk danışmanlığı yapabilecek, bireysel olarak büro açabilecek, kurumların hukuk bölümlerinde ya da hukuk danışmanlık ofislerinde çalışabilecektir.

Hukuk Danışmanları Ne Zaman Devreye Girer?

Avukatlık ruhsatını alanların çoğu adliye koridorlarında koşturmak yerine hukuk danışmanlığı yapmayı tercih etmektedir. Hukuk danışmanları, büyük şirketlerin, ihale, yatırım, proje, sözleşme takiplerini yapmaktadır. Hukuksal bilgi ve deneyime daha fazla ihtiyaç duyulduğu için kazançları da yüksek olmaktadır.

Hukuk danışmanları, icra takibinin başlatılmaması için her türlü yolu izler, olayların adli mercilere taşınmadan önce önleyici tedbirlerin alınabilmesi için hukuk danışmanı devreye girer. Mahkeme kararı olan durumlarda hukuk danışmanları hemen devreye girerek giderici işlemlerin yapılmasını sağlarlar. Bunun için hukuk danışmanlığı görevleri, önleyici hukuk danışmanlığı ve giderici hukuk danışmanlığı olarak iki bölüme ayrılır.

Yapılan İşlemler

Hukuk danışmanı olarak hizmet veren bürolar ya da bireysel avukatlar, müvekkillerine önleyici ve koruyucu nitelikler içeren hukuk danışmanlığı hizmetleri vermektedir. Yapılan hizmet sözleşmesi ile danışmanlık alan tarafın yaşanan ya da yaşanması muhtemel olan hukuki sorunlarını ve uyuşmazlıklarını tespit, teşhis ve analiz ederek en iyi çözümü üretmeye çalışırlar.

Şirketler, yaptıkları ihale ve ürün sözleşmelerinin hukuka uygun olması, işlemlerde sorunlar yaşanmaması için hukuk danışmanlarına ihtiyaç duyarlar. Hukuk danışmanları, hizmet verdikleri kuruluş ve kişiler tarafından her hangi bir talep olmadan, iş süreçlerini takip eder, önleyici ve giderici tedbirler için her türlü bilgilendirmeyi yaparlar.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.