Vesayet Dilekçesi

Vesayetin bilinen bir diğer anlamı vasi tayini olarak geçer ve vesayet dilekçesi ile sulh hukuk mahkemelerinden vasi atanması yapılır. Velayeti olmayan çocuklar ve kısıtlama hali olan yetişkinler adına devlet tarafından vasi atanması gerekir. Akıl hastalığı, zeka geriliği, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı gibi durumlarda ergin kişinin kısıtlaması talep edilebilir. Sonrasında bu bireylere vasi atanması sağlanır. Vesayet davaları hasımsız olarak açılan davalardır. Vesayet dilekçesinin mahkemelerce kabul görmesi için bazı koşullar vardır ve her birey için vasi atanması yapılmamaktadır. Vesayet altına alınabilmesi için aşağıdaki durumların kişi ya da kişilerde olması gerekir.

Akıl Hastalığı ve Zeka Geriliği Olan Bireyler

Ergin kişinin kendi bakımını sağlayamaması, başkalarını güvenliğini tehlikeye sokacak durumlara yol açması, vb. durumlarda tüm ergin kişiler vesayet altına alınmak zorundadır. Özelikle zeka geriliği olan ergin bireylerin çevresindeki kişilere zarar verebileceği göz önünde bulundurularak kesinlikle vasi ataması yapılmalı. Bu kişiler kendi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak yardıma muhtaç bireylerdir. Bu durumlarda hayatlarını idame ettirmeleri için mutlaka birilerinden destek almaları gerekir. Bu durumda vasi olarak atanmak isteyen kişinin mahkemelere başvurarak vasi olarak atanmak istediğini belirtmesi gerekir.

Vesayet Dilekçesi

Vesayet Dilekçesi

Alkol veya Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Kötü Yaşama Tarzı Olan Bireyler

Kişinin alkole olan bağımlılığı, kötü yaşam tarzı veya mal varlığını kötü yönetmesi doğrultusunda kendisini veya ailesine olumsuz durumlar yaşatacağından kişi vesayet altına alınabilir. Kişi çok para harcıyor diye vesayet davası açılamaz. Davanın açılabilmesi için kişinin mal varlığını kötü yönetmesi dikkate alınır. Alkol bağımlılığı kişinin parasını, malının mülkünün kontrol dışı kullanılmasına, yakın çevresine bu sebeplerden zarar vermesine yol açacağından bu gibi durumlarda vasi olarak atanma istenilmesi gerekir.

Özgürlüğü Bağlayıcı Cezaya Mahkum Bireyler

Yukarıda belirtilen nedenler dışında bir yıl ve üstü alınan hapis cezalarında mahkumun kısıtlandığı kanun tarafından öngörüldüğünden bu durumda da vesayet atanması devreye girer. Vasi olarak atanmak isteyen kişi, sulh hukuk mahkemesine vesayet dilekçe örneği ile başvuruda bulunmalıdır. Mahkum olduğu süre boyunca malını idare edemeyeceğinden kendisine bu durum için vasi atamalıdır.

Kişinin Kendi İstek Üzerine

Kanunlar bazı durumlarda kişinin kendi isteği ile vesayet vermesini mümkün hale getirmiştir. Kişi kendiişlerini yaşlılık, engelli, hastalık gibi durumlardan dolayı idare edemiyorsa ilgili sulh hukuk mahkemesine başvuru talebinde bulunarak vasi atanması isteyebilir. Özellikle yaşlılarımız ve engelli durumundan dolayı ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken bireyler mahkemelerce vasi atanmasına başvurabilirler.

Bu Belge Nasıl Kullanılır?

Vasi olarak atanmak isteyen kişin ilk olarak yetkili sulh hukuk mahkemesine verilmek üzere başvuruda bulunacağı bir dilekçe yazmalıdır. Vesayet işlemleriyle ilgilenen mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Dilekçe ile birlikte kimlik fotokopisi de dilekçe ile birlikte verilmelidir. Dilekçe de kişinin neden vasi olarak atanmasını istediği, vasisi olacak bireyin kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı vs. gibi durumlar dilekçede açık ne net olarak belirtilmelidir.

Hazırlanan belgenin bir örneği alınarak iki nüsha olacak şekilde imzalanmalıdır. Ergin bireyin yaşadığı hastalıklardan, psikolojik rahatsızlıklardan dolayı sağlık kuruluşlarından alınan raporları varsa delil olarak dava dosyasına eklenmelidir. Vasi atanması ile kayyum atanması birbirine karıştırılmamalıdır. Vasi, küçük çocukları ya da vasi altına aldığı kişinin malvarlığını korumakla yükümlüdür. Kayyım ise; malvarlığını yönetmek geçerli bir ata

Vasilik Görevi Ne Zaman Son Bulur?

Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir. Bunun dışında vasilik belirtilen süre dolduğunda yine sona erer.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.