Meslek Hastalıkları Nasıl Tespit Edilmektedir?

Meslek Hastalıkları Nasıl Tespit Edilmektedir?
26.01.2021
1.831

Yapılan doğrultusunda ya da meslekle alakalı olduğundan meslek hastalıkları olarak kullandığımız tabir de mesleki riskler grubunda yer alan bir tür risk olarak karşımıza çıkar. Olumsuz bir takım getirisi olan meslek hastalığı sonucunda geçici olarak veya sürekli bir biçimde iş görememe hali ya da çeşitli sağlık problemlerine yol açtığı bilinir.

Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalığı; 5510 sayılı kanun madde 14/1’ de tanımlanmaktadır. Buna göre sigortalı kişinin yaptığı ve çalıştığı işten dolayı tekrarlanan bir nedenle veya işin yürütüm şartları nedeniyle uğradığı geçici veya sürekli hastalık, ruhsal engellilik durumudur. Meslek hastalıklarına günlük hayatta oldukça sık rastlamak mümkündür.

Çeşitli meslek grupları için meslek hastalıkları örneği verecek olursak;

  • Kömür madenlerindeki sigortalı işçilerin yakalandıkları bir takım hastalıklar meslek hastalıkları grubuna girer. Bu hastalıklar, silikoz, pnömokonyoz, antrekozi gibi hastalıklardır.
  • İşi gereği gürültülü yerlerde çalışan kişilerde görülen sağırlık ya da duyma kayıpları da meslek hastalıkları grubuna girer.
  • Hayvanları ilgilendiren işlerde çalışan sigortalı kişilerin karşılaştıkları şarbon ya da kuş gribi gibi hastalıklar da meslek hastalığı olarak karşımıza çıkan hastalık türleridir.
  • Aynı zamanda sıtma hastalığı ile mücadele gibi işlerde çalışan sigortalı çalışanların işleri gereği yaptıkları bataklık kurutma çalışmalarında yakalandıkları sıtma hastalığı da bir meslek hastalığı olarak bilinir.

Yukarıda bahsedilen hastalıklar çalışılan işin yürütüm şartları sebebi ile meydana gelmesinden dolayı meslek hastalıkları grubunda yer alırlar.

Meslek Hastalıkları Nasıl Tespit Edilmektedir?

Meslek Hastalıkları Nasıl Tespit Edilmektedir?

Meslek Hastalığı Bildirimi

Meslek hastalığının öğrenildiği ilk andan itibaren başlayarak üç iş günü içerisinde bildirilmesi gerektiği bilinir. Bildirilecek yer ise SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu olarak karşımıza çıkar. Bu bildirimin yapılacağı taraf ise; çalışan sigortalı işçilerin meslek hastalığına tutulduğunu tespit eden ya da kendisine bu durumu bildirilen işveren olarak bilinir.

Aynı zamanda çalışan işçilerin bu duruma yakalandığını öğrenen sigortalılar tarafından da gerekli yerlere üç iş günü içerisinde bildirimi yapılabilir. Sigortalının bağımsız çalıştığı durumlarda ise yapılacak bildirim sigortalının kendisi tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte bu bildirimler elektronik ortamdan gerçekleştirilebildiği gibi ayrıca doğrudan başvurularak veya posta yolu tercih edilerek de işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gerçekleştirilebilir.

Meslek Hastalığı Tespiti

Meslek hastalığına yakalanan sigortalı çalışanın tespiti belirli rapor ve belgelerin detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi sonucunda SGK Sağlık Kurulu tarafınca oluşturulur. Bu raporlar ve belgeler SGK tarafından görevlendirilmiş sağlık hizmeti sunucularının hazırlamış olduğu belgelerdir. Usulüne göre düzenlenmiş bu belgeler sağlık kurulu raporu ve dayanağı şeklinde karşımıza çıkan tıbbi belgelerdir.

Aynı zamanda SGK’nın uygun gördüğü durumlarda iş yeri çalışma koşullarını ve buna bağlı olarak tıbbi sonuçların belirtildiği denetim raporları da gerekli olan belgeler arasında yer alır. Bu gibi gerekli olan bazı bir takım belgeler de mevcuttur. Meslek hastalığı ve yakalanan kişiler ile ilgili bildirimler hakkında yapılan soruşturmalar SGK tarafından yetkilendirilen memurlar tarafından yapılır. Bununla birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yetkilendirilen iş müfettişleri tarafından da gerçekleştirilir.

Mesleki Hastalık Grupları Nelerdir?

Çeşitli mesleki hastalık grupları bulunmaktadır.

Bu mesleki hastalık gruplarını şu şekilde sıralamak mümkün olur;

  • A grubunda yer alan mesleki hastalıklar kimyasal maddeler sonucunda meydana gelir.
  • B grubunda yer alan mesleki hastalıklar mesleki cilt hastalıkları olarak karşımıza çıkar.
  • C grubunda yer alanlar ise Pnömokonyozlar gibi mesleki solunum sistemi rahatsızlıkları olarak bilinir.
  • D grubunda bulaşıcı hastalıklar yer alır.
  • E grubunda ise fiziksel etkenler ile meydana gelen mesleki hastalıklar bulunur.

Yukarıda bahsedilen beş grup mesleki hastalıkların sınıflandırıldığı grup olup bu gruplar içerisinde yer almayıp meslek hastalığı sayılabilen türler de mevcuttur.

 

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.