Kadın Hakları Hangi Kanunlar İle Belirlenir?

Kadın Hakları Hangi Kanunlar İle Belirlenir?

Kadın hakları, günümüzde belirlenemeyen, belirlense dahi uygulanamayan bir sürü kanun ile şekillenmektedir. Bu kanunlar teorikte çok şey ifade etse de pratikte uygulanmamaya başlamış, çok fazla yanlışın önüne geçememiştir. Yapılan düzenlemeler çok şey ifade etse de elde bazen geriye kalan hiçbir şey olmamaktadır. Kadın haklarının belirlendiği kanunları incelemek ve kadın hakları hangi kanunlar ile belirlenir? Sorusuna cevap aramak için makalemize devam edin.

Kadın Hakları İle İlgili Kanunlar

Genel olarak anayasa bütün herkes için konuşsa da son zamanlarda artan kadına şiddet olaylarının da etkisiyle bizler gözümüzü kadınlara çevirdik. İnsan hakları oldukça önemli bir konu ve çoğunlukla da oluşturulan tüm yasalar bunun için oluşturulmaya çalışılmıştır. Konu sadece insanlarla da bitmiyor elbette genel olarak canlılardan bahsedebiliriz.

Ancak şimdi konumuz kadınlar;

  • Kanun önünde eşitlik – Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
  • Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
  • Kişinin hak ve ödevleri – Madde 19 – Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.
  • Sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler – Madde 48 – Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir.
  • Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Gibi haklar sadece genel bağlamda değerlendirilebilir. Bir de sadece kadınlara özel sözleşmeler de vardır mesela İstanbul sözleşmesi, CEDAW sözleşmesi gibi.

Kadın Hakları Hangi Kanunlar İle Belirlenir?

Kadın Hakları Hangi Kanunlar İle Belirlenir?

CEDAW Sözleşmesi Nedir?

İngilizce karşılığı ”Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women” olan CEDAW, Türkçe’de kadına karşı her türlü ayrımcılığın yok edilmesi olarak tanımlanabilir. 1979 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen bu sözleşme, kadın haklarının önemine ve şiddetin önlenmesine vurgu yapar.

İstanbul Sözleşmesi Nedir?

Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi, önüne geçilmesi için oluşturulan bu sözleşme Uluslararası alanda çok büyük bir öneme sahip olsa da imzalanma konusunda hala tereddütte olunan bir sözleşmedir. Ancak imzalanmama nedeni hala bilinememekle birlikte kişilerin ”İstanbul sözleşmesi yaşatır” adı altında cevap aradıkları bilinir. İstanbul sözleşmesi, uygulanmakla yükümlü olunması gerekirken kenara atılmaya devam ediyor. Bununla birlikte her gün çok fazla insanın öldürüldüğünü duymak da onlardan biri yarın ben olur muyum sorusunu akıllara getiriyor.

Kadın Hakları Neden Önemlidir?

Kadın hakları hangi kanunlar ile belirlenir? Sorusuna cevap aradık. Ancak hala kadın hakları ve genel olarak insan hakları neden önemlidir sorusuna değinmedik. Bu açıdan kadın haklarına gereken önem verilmediği takdirde toplumda şiddet olağanüstü duruma ulaşacak, şiddet görenlerden biri belki de biz olacağız ve bunun önüne geçmek için bir şeylerin yapılmasını gerektiğini belki o zaman daha iyi anlayacağız. Geç olmadan her şeyin önüne geçme fırsatımız var bunu değerlendirmek için elimizden geleni yapalım.

Kanunları Uygulama Konusunda Neden Yetersiziz?

Kanunlar eşitliği sağlama amacıyla oluşturulduğundan yeteri kadar madde ile belirtilmiş ve kadın ile erkeğin kanun önünde ne derece eşit olduğunun altını çizmiştir. Ancak bizler kanunları uygulamada bir hayli yetersiziz. Bunun bir sebebi tanınmış kişilerin kanunları göz ardı etmeye hakkı olduğunu düşünmelerinden kaynaklı olabilir. Pek çok alanda yolsuzluk, insan kayırma gibi meşru sayılamayacak ancak hepimizin uygulandığını bildiği şeyler, genel bağlamda insan haklarının önünü kapatmakla birlikte olası sorunlara da davetiye çıkarmaya devam ediyor böylece hiçbir şeyin önüne geçilmiyor.

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.