Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davalar

Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davalar
06.10.2020
1.069

Ağır ceza mahkemesi, en ağır suçlara bakan mahkemedir. Görevi ise 5235 sayılı kanunun 12. maddesine göre düzenlenmiştir. Bu mahkemede suçlamada yapılmadan önce kanunun maddesine bakılır ve kriterler incelenir. Eğer tam olarak ağır ceza mahkemesine girmeyen bir suçsa asliye ceza mahkemesi bakar. 18 yaşından küçük sanıklar ise çocuk ağır ceza mahkemesine yönlendirilir. Peki, ağır ceza mahkemelerinde görülen davalar nelerdir?

Gasp

Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalar kategorisinden biri gasptır. Diğer adıyla yağma suçu TCK’nin 148. ve 150. maddelerine göre haksız bir eylemdir. Fail karşısındaki kişinin rızası olmadan malını almaya çalışır, üstelik bunu saldırarak yapar. Yani suçun konusu herhangi bir menkul maldır. Cezası ise 6-10 yıl arasındadır.

Kasten Adam Öldürme

Birinin hayatına kasten son vermeye de burada bakılır. Trafik kazası, iş kazası, doktor hatası gibi ölümler taksirle öldürme suçuna girer. Kasten olması için fail isteyerek ve bilerek yapmalıdır. TCK’nın 81. maddesine göre cezası ise müebbet hapistir. Fakat müebbet hapis yerine 20-15 hatta indirimle 10-15 yıl olabilir.

Kasten Yaralama

Failin bir kişinin vücuduna bilerek ve isteyerek zarar vermesi suretiyle işlenen cezadır. TCK’nın 86. maddesine göre vücut dokunulmazlığına karşı suçlar yer almaktadır ve bu başlık altındadır. Bir kişiye tokat atmak bile bu suça girebilir. Fiziksel temas olmadan yapılıyorsa, kasten yaralamaya teşebbüs olarak adlandırılır. Ceza yara alan kişinin durumu ve yaralama şekline göre 1-18 yıl arasında değişebilir.

Taksirle Öldürme

Taksirle adam öldürme öngörülemeyen bir şekilde yaşanan durumlarda geçerlidir. Bilinçli olarak yapılırsa yani öngörme meydana gelirse TCK’nın 85. maddesine göre hayata karşı suçlar devreye girer. Bu durum ister bilinçli ister bilinçsiz olsun, fail insan öldürme suçunu kabul etmiyorsa veya istemiyorsa taksirli sorumluluk olur. Eğer bile bile gerçekleştirilen bir ölüm varsa o kasten öldürmeye girer. Buna örnek trafik kazası, doktor hatası verilebilir. 15 yıla kadar ceza verilebilir ancak para cezasına çevrilebilir.

İrtikap

Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalar arasından bir diğeri irtikap suçudur. Kamu görevlisinin yanında çalıştığı kişileri ve üslerini dolandırmasıdır, bir nevi onlardan yarar sağlamaya çalışması ve yarar sağlama yönünde vaatlerde bulunmasıdır. Burada fail kamu görevlisi, mağdurda diğer çalışanlardır.5-10 yıl arasında hapis cezası verilir.

Zimmet

Zimmet suçunda kamu görevlisi kendine emanet edilen malları kötüye kullanır veya kendine ya da çevresindeki tanıdıklarının üzerine geçirir. Devlet memuru gibi kamu görevlisi tarafından işlenirse suç sayılır. Görevi kötüye kullanma, irtikap, rüşvet gibi suçlarla karıştırılmamalıdır. Cezası ise 5-12 yıl arasında değişmektedir.

Rüşvet

Bu suçta her zaman 2 tane fail bulunur, rüşvet alan ve rüşvet veren. Her ikisi de cezadan hüküm giyer. İki fail arasında anlaşmaya varılmış olsa dahi yine de cezai işlem uygulanır. Rüşvet alma ve verme suçu 4-12 yıl arasında değişmektedir.

Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davalar

Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davalar

Resmi Belgede Sahtecilik

Kamu güvenini tehdit eden ciddi bir suçtur. 3 farklı seçim hareketiyle meydana gelir.

Bunlar;

  • Sahte resmi belge hazırlama
  • Gerçek belgenin başkalarını aldatacak şekilde hazırlanması
  • Sahte resmi belge kullanılması

Sahtecilik çok fazla alt dala sahiptir ve hepsi farklı yıllarda cezalara neden olur.

Nitelikli Dolandırıcılık

Failin şüpheli davranışlarla tanıdık veya tanımadık birini aldatması. Din, sosyal çevre, meslek hayatı, teknolojik araçlar veya kamu kurumları araç olarak kullanılabilir. Dolandırıcılık suçu günümüzde özellikle internet ve telefon üzerinde yaygın olarak yapılmaktadır.

Hileli İflas

Alacaklarının alacağının hileli bir şekilde eksiltilmesine denir. 3-8 yıl arasında hapis cezası verilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.