Tazminatsız İşten Çıkarılma Yaptırımları

Tazminatsız İşten Çıkarılma Yaptırımları
22.10.2020
799

Tazminat; çalışma hayatına devam eden insanlar için en önemli güvence kaynağı ve sorunlar oluştuğunda hazırda bulunacak maddi kaynaklardan bir tanesidir. Özellikle iş hayatından ayrılmak zorunda kalan insanlar, sebep ne olursa olsun tazminat almalı ve bu tazminat sayesinde olumsuz koşulların etkisini azaltmalıdır.

Bazı durumlarda özellikle iş yerlerinin tazminat vermek istememesine bağlı olarak, tazminatsız işten çıkarılma yaptırımları konusunda araştırma gerekebilir. Tazminat verilmeden işten çıkarma olduğu zaman, hukuki olarak iş yeri aleyhine olacak sonuçlar ortaya çıkabilir. Konu kapsamında; tazminatsız işten çıkarılmada her zaman yaptırım olur mu, yaptırımlar nelerdir, bu yaptırımlar ne kadar süre içerisinde uygulanır, konuları öğrenilmelidir.

İşten Çıkarılma Yaptırımları

İşten Çıkarılma Yaptırımları

Tazminatsız İşten Çıkarılmada Her Zaman Yaptırım Var Mıdır?

Tazminat almadan işten çıkarılmış olan bir insan, bazı koşullara uygun olduğu zaman; gerek mahkeme kararıyla, gerekirse de arabulucu yardımıyla yaptırım uygulayabilir. Ancak ilk olarak yaptırımdan faydalanma şartlarının neler olduğu ve hangi mahkemelerde işlem yapılması gerektiği bilinmelidir.

Tazminatsız işten çıkarılan insanların hak iddia etmeleri için:

  1. İşten çıkarılma nedeninin haksız gerekçelere dayanması halinde kesin olarak yaptırım uygulanır. Özellikle de işsiz kalan insanın zorda kalacak olması, bu durumun da sebepsiz olması; tazminat verilmesini zorunlu kılacak bir durumdur.
  2. İşten çıkarıldıktan sonra arabulucu yardımının alınmamış olması ve tazminat ödemesinin alınmamış olması halinde yaptırımlardan fayda sağlanabilir.
  3. İşten çıkarılma nedeninin, yine iş sınırları içerisinde ortaya çıkan; bir kaza, ortam koşullarının elverişsiz olması, iş yerinden kaynaklı yemeklerden kaynaklı hastalıklara bağlı olması halinde de yaptırımlardan faydalanılır. Özellikle bu sorunlar karşısında kişide kalıcı veya süreli olarak hasarlar oluşması, bu durumların kişinin yaşam standartlarını kısıtlaması ve üstüne de tazminat verilmemesi halinde yüklü tazminat yaptırımı söz konusu olur.

Bu sorunlar ve durumlar başta gelecek şekilde, işten çıkarılma sonrası tazminat verilmediğinde farklı yaptırımlar uygulanır.

Tazminatsız İşten Çıkarılma Yaptırımları Nelerdir?

Bir insan, tazminat almadığı halde işten çıkarıldığı zaman; belirli yaptırımların uygulanması sonucunda hak sahibi olabilir. Eğer tazminatsız işten çıkarılma yaptırımları nelerdir, deniyorsa; bu yaptırımların hem maddi tazminat hem de manevi tazminat yönünün olduğu bilinmelidir. Eğer işten çıkarılan kişi, sebepsiz yere ve sözleşme süresi dolmadan işten çıkarılmışsa; sözleşme şartları içerisinde tazminatın geçmiyor olması, tazminat alınmayacağının vaat edilmesi dahi geçersizdir.

Bu durum görüldüğünde mahkemeye başvuru yapılır ve iş yerinin haksız olma durumu, kişinin aylık olarak elde etmesi planlanan gelirin ne olduğu, kişinin bu olaydan manevi olarak ne kadar etkilendiği tespit edilir. daha sonra toplam tazminat ücreti çıkar ve iş yerine uygulanan bir yaptırım olarak bilinir. Tazminat verilmeksizin işten çıkarılma görüldüğünde uygulanan bir diğer yaptırım ise, hem hapis cezası hem de para cezasıdır. İşten çıkarılan kişiye ödenen tazminat miktarına ek olarak iş yeri için ceza yaptırımları da uygulanabilir. İş yeri sahibinin sorumsuz tavırlarına ve ihmaline bağlı olarak farklı oranlarda para veya hapis cezası söz konusu olabilir.

Tazminatsız İşten Çıkarılma Yaptırımları Ne Kadar Sürede Uygulanır?

Tazminat vermeksizin bir insanın işten çıkarılması halinde, yaptırımın uygulanma süresi; işten çıkarılan kişinin mahkemeye başvuru yapma süresinin ne kadar olduğu ve işten çıkarılma durumu sonrası geçen zamana bağlı zaman aşımının söz konusu olup olmadığına göre belirlenir. Eğer hemen işten çıkarıldıktan sonra mahkeme başvurusu yapılırsa, yaptırım genel olarak bir ay ile altı ay içerisinde mahkeme tarafından uygulanır. Daha geç zamanda mahkemeye bildirilmesi halinde ise yıllar boyu sürecek zaman dilimlerinden sonra yaptırım uygulanabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.