Sigorta Hakkını Yerine Getirmeyen İşverene Yaptırımlar Nelerdir?

Sigorta Hakkını Yerine Getirmeyen İşverene Yaptırımlar Nelerdir?
15.12.2020
544

Dünya üzerinde sanayinin ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte milyonlarca insan farklı kollarında çalışmakta ve geçimini idame ettirmektedir. Bu insanlar farklı iş olanaklarına sahip olmakla birlikte dünyanın ilerlemesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Bununla birlikte çalışan insanların bazı hak ve güvenceleri bulunmakta, işveren tarafından çalışanının sigortasını yaptırmak ve haklarını korumak zorundadır. Peki, Sigorta Hakkını Yerine Getirmeyen İşverene Yaptırımlar Nelerdir?

Sigorta Nedir?

Sigorta; gerçekleşmesi olası herhangi bir olumsuz veya zararlı durumlardan ötürü meydana gelebilecek risklere karşı geleceğin maddi açıdan garanti altına alınması olayıdır. Bu gibi istenmeyen şartların yaşanmasında çalışan kişi, kendini ve uğrama ihtimali olan riskli durumlardan korumuş olur.

Sigorta Hakkını Yerine Getirmeyen İşverene Yaptırımlar Nelerdir?

Sigorta Hakkını Yerine Getirmeyen İşverene Yaptırımlar Nelerdir?

Sigorta Ne İşe Yaramaktadır?

Hayat birçok durumda riskli koşullar doğurabilmektedir. Bu gibi ön görülmesi zor veya ihtimaller dâhilinde olan olaylara karşı önlem almak; daha sonraki durumlarda oldukça yararlı olmaktadır. Bu riskler daha çok iş hayatında sıkça rastlanmaktadır. Bunun için işveren çalışanını bu gibi olası durumlardan korumak adına sigortasını yaptırmalı ve aksatmamalıdır. Peki, bu sigorta ne işe yaramaktadır?

  • İşveren işçisinin sigortasını primler şeklinde ödeyerek; çalışanının geleceği için birikim yapmaktadır.
  • İleride doğabilecek zararların erkenden önlemi alınmaktadır.
  • Sigorta yaptırmak hem işverenin hem de çalışanın güvende olmasını sağlamaktadır.
  • Geleceğinin kurulmasını sağlamaktadır.
  • Maddi olarak yük olabilecek risklerin yükünü azaltmaktadır.

Sigorta Neleri Kapsamaktadır?

Sigortanın kapsadığı birçok türde alan bulunmaktadır. Bu alanlar ve sigorta türleri ise şöyledir;

  • Konut ve araç sigortası: bu sigorta türü üzerinize kayıtlı olan ev ve araçların herhangi bir riske karşı korunmasını ve zararın karşılanmasını sağlamaktadır.
  • Bireysel kaza sigortası: başınıza gelebilecek kaza veya ölümlerde; hastane ve tedavi masrafları olmak üzere garanti sağlamaktadır.
  • Sosyal sigorta: bu sigorta türü genel anlamada karşılaşılabilecek ve doğması muhtemel riskleri karşılamaktadır.
  • Özel sigorta: kişiye veya kurumun isteklerine bağlı olarak tercihleri doğrultusunda sigorta şirketlerine yaptırdığı sigorta türüdür.
  • Hayat sigortası: insan yaşamını ilgilendiren ve yaşamı tehdit edebilecek risklerin giderilmesini sağlayan sigorta türüdür.

Sigorta Hakkını Yerine Getirmeyen İşverene Yaptırımlar Nelerdir?

Her çalışanın sigortasının yaptırılması ve haklarının güvenliği, doğabilecek risk ve zararlara karşı işvereni tarafından korunmak zorundadır. Peki, eğer işveren bu hakları gözetmez, çalışanının sigortasını yaptırmaz ise ne olur, sigorta hakkını yerine getirmeyen işverene yaptırımlar uygulanır mı? İşveren çalışanının sigortasını yaptırmayarak mağdur ederse idari ve hukuki bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Cezai yaptırımlar ve idari para cezaları çalışanının sigortasını yaptırmayan veya ihmal eden işverenlere caydırma amaçlı uygulanmaktadır.

İşverene Cezai Yatırımlar

Yaptırımlardan bazıları şöyledir;

  • İşveren çalışanının sağlık ve güvenliği açısından gereken hükümlülükleri yerine getirmediği takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.
  • İşverenin iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda birer uzman bulundurma ve iş tanımı yaptırmak zorundadır. Bu görevi yerine getirmediği ya da aksattığı takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.
  • İşyerinde oluşabilecek; risk teşkil eden, zarar oluşturabilecek, can ve mal kaybına sebebiyet verebilecek durumlar için işverenin gerekli tedbirleri alması ve görevlendirme yapması zorunludur. İşveren bu tedbirleri yerine getirmediği takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.
  • Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin olası kaza durumlarında; güvenli ve gelişmiş donanımlara sahip alanların işveren tarafından hazır bulundurulması gerekmektedir. Bu hükümlülüğü yerine getirmediği takdirde idari para cezası uygulanmaktadır.
  • Çalışan insan hangi kesimden veya iş kolundan olursa olsun devlet ve hukuk tarafından hak ve özgürlükleri sigorta ile güvence altına almakta ve çalışanın sahip olduğu yasal haklarını korumaktadır.
ETİKETLER: ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.