İstifa Eden İşçinin İhbar Tazminatı Hakkı

İstifa Eden İşçinin İhbar Tazminatı Hakkı
24.12.2020
878

En az kıdem tazminatı kadar tartışmalı bir konu olan ihbar tazminatı, çoğu zaman işveren ile işçi arasında sorunlara neden olabiliyor. Bunun sebebi ise ihbar tazminatının alınabilmesi için gerekli şartların ne olduğunun bilinmemesidir. Bu konuda ihbar tazminatı alabilmek için işçinin birtakım şartları karşılaması gerekmektedir. Sadece süreli iş sözleşmesi ile çalışan kişilerin alabildiği ihbar tazminatında işçi, 6 aydan az çalıştı ise 2 hafta ihbar süresi vardır. Çalışma süresi 6 ay ile 1,5 yıl arasında ise ihbar süresi 4 haftadır. Çalışma süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise 6 hafta, 3 yıldan fazla ise 8 haftadır. Bu doğrultuda işçi 10 yıl çalışmış olsa da alabileceği tazminat, 8 hafta üzerinden hesaplanacaktır. Söz konusu bilgiler istifa eden işçinin ihbar tazminatı hakkı nasıldır, şartları nelerdir sorusuna cevap verdiğinden oldukça önemlidir.

İhbar Süresi Nedir?

İhbar süresi, işçinin işten ayrılacağı zamanı önceden işverene bildirmesidir. Aynı şekilde işvereninde işçiyi işten çıkarmadan önce bildirmesi gerekmektedir. Bu konuda çalışma süresine bağlı olarak işçinin ihbar süresi mevcuttur. Örneğin, işçi işyerinde 3 yıldan fazladır çalışıyorsa 8 hafta öncesinden işverene bildirmek zorundadır. Bu örneği devam ettirdiğimizde işvereninde işçiye işten çıkarılacağını 8 hafta önceden bildirmek zorunluluğu vardır.

İhbar Tazminatı Nasıl Talep Edilir?

İhbar tazminatının talep edilebilmesi için işverenin işçiyi ihbar süresi dolmadan veya işçiye önceden haber verilmeden işten çıkarması gerekmektedir. Bu durumda işçiye kanunen tanınmış ihbar tazminatı hakkı doğar. Bu konuda işveren de işçiden ihbar tazminatı alabilir. Aynı şekilde işçi, kanunda belirtilen süreler uyarınca işverene haber vermeden işten çıkarsa işverenin ihbar tazminat hakkı doğmaktadır. Bu sebeple söz konusu bilgilerin bilinmesi istifa eden işçicinin ihbar tazminatı hakkı konusunda bilgi sahibi olması ve söz konusu bilgilere göre hareket etmesi açısından oldukça önemlidir.

İstifa Eden İşçinin İhbar Tazminatı Hakkı

İstifa Eden İşçinin İhbar Tazminatı Hakkı

İhbar Tazminatı Hakkında Bilinmesi Gereken Genel Bilgiler

İhbar tazminatı hakkında aşağıda belirtilen bilgilerin bilinmesi oldukça önemlidir. Söz konusu bilgiler ise şöyledir;

  • İhbar Tazminatı Hem İşçi Hem İşveren İçindir.
  • En Fazla 8 Haftalık İhbar Tazminatı Alınabilir.
  • Yıllık İzin İhbar Süresini Etkilemez.
  • İşveren İşçiyi İhbar Süresi İçinde Günde 2 Saat İş Arama İzni Vermek Zorundadır ve Ücret Kesintisi Yapamaz.
  • İşveren İş Arama İzni Vermezse Ücreti %100 Zamlı Ödemek Zorundadır.
  • İhbar Süresine Uymadan İstifa Edilirse İhbar Tazminatı Alınamaz.
  • İhbar Süresine Uymak İstemeyen İşveren İhbar Tazminatını Peşin Ödeyebilir.
  • İhbar Tazminatı Taksitlendirilemez.

Yukarıda belirtilen bilgiler, ihbar tazminatının özeti nitelediğindedir, bu sebeple söz konusu bilgilerin dikkate alınması önemlidir. Yukarıdaki bilgilere ek olarak, işçi işverene bildirdiği takdirde iş arama iznini birleştirerek kullanabilir. Bu durumda da işverenin işçinin parasını kesme hakkı bulunmamaktadır.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatının hesaplamasında rol oynayan iki önemli unsur vardır. Söz konusu unsurlar işçinin çalışma süresi ve brüt ücretidir. İhbar tazminatı hesaplanırken işçinin çalışma süresine ve brüt ücretine bakılmaktadır. Bu konuda işverenin işçiyi ihbar süresine uymadan çıkartması durumunda, kanunlar çerçevesinde belirlenmiş ihbar süresi kadar ücreti ödemesi gerekmektedir.

Örneğin, brüt maaşı 3 Bin TL olan birisinin günlük ücreti 100 TL’dir, haftalık ücreti ise 700 TL’dir. Bu şartlarda işveren 8 haftalık ihbar tazminatını ödemek zorundadır. Söz konusu örnekte işçiye ödenmesi gereken tutar 5.600 TL’dir. Ancak yasalar gereği ihbar tazminatının toplam tutarından %15 gelir vergisi, %0,66 damga vergisi olmak üzere toplamda %15,66 oranın bir kesinti yapılmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.