İşçi Çıkarma Yasağı Kapsamında İşten Atılma

İşçi Çıkarma Yasağı Kapsamında İşten Atılma
27.10.2020
337

Covid-19 salgın krizi sırasında 1 Nisan’dan itibaren geçerli olan üç aylık işten çıkarma yasağı 17 Ağustos’a kadar uzatıldı. Kısaca şuanda işçi çıkarma yasağı kapsamında işten atılma durumunda çalışanların hakları savunulacak.

Önerinin TBMM Planları ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylanmasının ve Genel Kurul’da kabul edilmesinin beklenmesinin ardından, görevden alma yasağı her defasında en fazla 3 ay olmak üzere 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabildi. Önlemler alınarak işçi çıkarma yasağı kapsamında işten atılma konusunda da görüşmeler yapıldı.

İşten Çıkarma Yasağı Nedir?

Yürürlükteki kanuna göre, işten çıkarma yasağı, iş kanunu kapsamında olsun ya da olmasın, her türlü iş veya hizmet sözleşmesi olan çalışanlar için geçerlidir. İşveren, iş sözleşmesini etik ve iyi niyet ihlali dışında herhangi bir nedenle feshedemez. Kriz döneminde işçi çıkarma yasağı kapsamında işten atılma söz konusu olamaz. Teklif ile istisnaların kapsamı genişletilecektir. Belirli süreli sözleşmeye sahip çalışanlar, sözleşmelerinin sonunda işten çıkarılabilir. Ayrıca, hizmet sözleşmeleri ve belirli bir süre için inşaat işleri için işe alınan çalışanlar, istihdamın sona ermesi durumunda işten çıkarılacaktır. Kapatılan veya faaliyetlerini durduran işyerlerinde çalışan sözleşmeleri feshedilebilir. Fesih olmayan dönem boyunca başka hiçbir istihdam veya hizmet sözleşmesi feshedilmeyecektir.

Ücretsiz İzinler Uzatılacak Mı?

İşçi Çıkarma Yasağı Kapsamında İşten Atılma

İşçi Çıkarma Yasağı Kapsamında İşten Atılma

İşten çıkarılma yasağı süresi boyunca, işveren, çalışanı ücretsiz izinli olarak tamamen veya kısmen bırakabilecektir. Yasa, bir işverenin hangi koşullarda ve hangi koşullarda çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabileceğini düzenlememektedir. Ücretsiz izin başvurusu, işten çıkarma yasağı yürürlükte kaldıkça devam edecektir.

İş Kanunu uyarınca, normalde bir işveren bir çalışanı rızası olmadan ücretsiz izinle terk ettiğinde, çalışan durumu fesih için haklı bir neden haline getirebilir. Kanuna uygun olarak sözleşmesini fesheden bir işçi, kıdem tazminatı alıp işten ayrılabilir.

İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için, bir işçinin iradesi ve kusuru dışında herhangi bir nedenle işten çıkarılması gerekir. Ancak, bir çalışan, haklı bir nedenle tek taraflı olarak işine son verirse, işsizlik ödeneği alma hakkı da olabilir.

Ücretsiz İzinde Gelir Kaybı Ne Olacak?

1 Temmuz’a kadar olan dönemde, işverenler ücretsiz izin yerine kısa süreli iş başvurusunda bulunabilirler. Kısa süreli çalışma durumunda, çalışan, son 12 aydaki ortalama ücretinin% 60’ı tutarında kısa vadeli bir ödenek almıştır. Teklife göre 1 Temmuz’dan sonra kısa süreli çalışma için yeni başvuru yapılması mümkün değil. Bu durumda, işveren, çalışanı yalnızca ücretsiz izinli olarak alabilecektir.

Ücretsiz izinli çalışanlar, çalışırken aldıkları tutara bakılmaksızın, günlük maaşlarının 39,24 TL’si nakdi destek almaktadır. Aylık maaş desteği brüt 1.177 TL, net 1.168 TL’dir. Asgari ücret veya 10.000 Lire ile çalışıyorsanız, ücretsiz izin süresi boyunca 1.168 TL ek ücret alabilirsiniz.

Telafi Ödemesi Nedir?

Pandemi sırasında, çalışanlar ve işverenler arasındaki ilişki büyük bir sınavı geçti ve geçti. Bu dönemde birçok işveren, çalışanlarıyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Özellikle sendikalaşmış bazı işyerlerinde işverenler, herhangi bir yükümlülüğü olmamasına rağmen, kısa süreli çalışma nedeniyle kaybedilen gelirleri için çalışanlarına ceplerinden tazminat ödedi.

İşveren Ücretsiz İzinde Ayrımcılık Yapabilir Mi?

Getirilen hüküm, bir çalışanın işveren tarafından ücretsiz izinle ilgili olarak belirlenmesini sınırlamaz, ancak Art. İş Kanunu’nun 5. maddesine göre işveren, çalışanlarına eşit muamele etmekle yükümlüdür. Aynı ofis ve departmanda aynı işi yapan bazı kişiler hala normal çalışıyor olsa da, sürekli ücretsiz izne sahip bir çalışan ayrımcılık olduğuna inanıyorsa, işverenin öncelikle işverene yazılı olarak bildirimde bulunması gerekir. Uyarıya rağmen ayrımcılık giderilmezse, çalışan fesih için geçerli sebep belirterek kıdem tazminatı talep edebilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.