İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı Nedir?

İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı Nedir?
17.11.2020
694

Çalışma hayatı içerisinde karşı karşıya kalınan sorunlar sonucunda çeşitli ticari davaların açıldığı ve açılmakta olduğu görülür. Bu davalardan bir tanesi de güvencesi tazminatı olarak bilinen ticari davadır. İş alımları; devlet tarafından desteklenen, kişinin maddi olarak kendini ve ailesini geçirmesine olanak sağlamak ve mülk alımına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen eylemlerden oluşur.

Ayrıca iş alımlarında hem işi veren tarafın, hem de işi yapacak olan tarafın karşılıklı olarak fayda sağlaması amaçlanır. Bu nedenle de ticari hayatta çeşitli davalar ve bu davaların açılmasına hak tanıyan unsurlar söz konusudur. Kişilerin; işe başlatmama halinde dava açıp açamayacakları, bu davalar sonucunda tazminat alımının nasıl sağlanacak olduğu ve hangi durumlarda iş güvencesine yönelik olarak tazminatın devreye gireceği, gibi konuların bilinmesi oldukça önemlidir.

İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı

İnsanlar; temel ihtiyaçlarını karşılamak, bakmakla yükümlü oldukları insanların geçimlerini sağlamak ve refah olarak yaşam sürdürmek için belirli bir gelire ihtiyaç duyar. Bu gelirlerin elde edilmesini sağlamak amacıyla ise çalışmak, zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken eylemlerin başında gelir.

Belirli nedenlere bağlı olarak çalışma seçeneği olan birinin çalıştırılmıyor olması, işe başlatmama olarak değerlendirilen eylemdir. Bu eylemin sonucu olarak ise iş güvencesi tazminatı alımına hak kazanılır. Kişinin, işe başlatılmıyor olması için ortaya koyulan bazı durumlar ve sözleşmeler söz konusu olabilir. Ancak bu sözleşmeler her zaman geçerli değildir ve kişinin çalışma hakkı elinden alınamaz.

İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı Nedir?

İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı Nedir?

İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı Hangi Durumlarda Açılır?

Kişinin çalışma hakkı, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar içerisinde yer alan önemli bir haktır. Bu nedenle kişinin elinden alınması da söz konusu değildir. Bilgi sahibi olunmayan bazı durumlarda, kişinin çalışma hayatına kısa süreli veya uzun süreli olarak devam edemeyeceği yanılgılarının ortaya çıktığı görülebilir. Ancak bu durumların hukuki olarak geçerli olan hallerinin bilinmesi ve daha sonra çalışma hayatına devam edilmesi oldukça faydalı olacaktır.

Bununla beraber, işe başlatılmayan kişilerin tazminat davası açmalarına neden olabilecek durumlar şöyledir:

  • Çalışma yapılacak olan iş yerleri, genel olarak çalışanlarının belirli dönemlerde kesin olarak kalmalarını sağlamak amacıyla sözleşme imzalatırlar. Bu sözleşmelerin feshedilmesi ve kişinin çalışma hayatına devam etmemesi halinde ise belirli yaptırımlar uygulanır. Hazırlanan sözleşme içerisinde, çalışma hayatının geçersiz sebeplerle bırakılması halinde belirli süreler boyunca başka yerlerde çalışılması yasaklanmış olabilir.
  • Kişinin, çalışma yapmakta olduğu yerden geçersiz bir neden sonucunda ayrılmasında sakınca olmadığına dair sözleşmeler imzalanmış olabilir.
  • Çalışma yapılan yer, bazı bilgi ve birikimlerin gizli tutulmak istendiği bir yer olabilir. Bu nedenle, gizli bilgiler bahane edilerek işten ayrılan kişinin süresiz olarak çalışma hayatına başka yerlerde devam edemeyeceğine dair sözleşmeler imzalatılmış olabilir.

Bilinmesi gerekir ki, bu durumların hiçbirisinde de sözleşmenin; kişinin çalışma hayatına kısa süreli, süresiz olarak devam edemeyeceğini gösteren maddeler geçersizdir.

İş Güvencesi (İşe Başlatmama) Tazminatı Nasıl Alınır?

Bir insan, çalışma yaptığı yerden sonra sözleşme gereği başka yerlerde işe alınmasının engellendiğini fark ettiği anda haklarını savunmak amacıyla mahkemeye başvuru yapmalıdır. Mahkeme içerisinde değerlendirilen dava sonucunda; kişinin çalışma hakkının şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu, bu hakka zarar verecek nitelikte madde içeren sözleşmenin ilgili maddesinin geçersiz sayılacağı ve kişinin istediği yerde çalışma yapmaya devam edebileceği kararı alınacaktır. Çalışmaya engel olunan zamanların değerlendirilmesi sonucu, zararı kapatacak şekilde tazminat ödemesi de sağlanarak kişinin yasal haklarının koruma altına alındığı rahatlıkla söylenmesi gereken bir durumdur.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Av. Ramazan Sertan Safsöz
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Önemli Not: Sitede yer alan makalelerde yer alan bilgilerin doğrudan doğruya kişiler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Bilgi, ipucu ve Yargıtay kararlarına ilişkin anlatımlar sadece tavsiye niteliğinde olup işbu anlatımlara dayanarak davaların asaleten takip edilmesi kesinlikle . İster ceza ister özel; hukukun her alanında olursa olsun davalarınızı alanında uzman ve tecrübeli bir avukat ile takip etmenizi öneririz. Avukatlık hizmetinin bir güven ilişkisi içermesi nedeniyle gerekli değerlendirmeyi bizzat kendiniz yapıp, sağda solda yazan "İzmir'in en iyi avukatı" gibi emarelere itibar etmeyiniz.