0

3G Teknolojisi

Posted by admin on Ara 4, 2008 in guncel haberler

3g Son gunlerde gerek haberlerde, gerek reklamlarda sikca duydugunuz cigir acan teknoloji 3G… Peki nedir bu 3G?

3G teknolojisi kisaca telefonla uydu araciligi ile veri alma veya gondermedir. Eski GPRS sistemlerde ses normal olarak giderken, yeni nesi 3G de ise ses veri olarak gidecektir. Bunun yararlari ise oldukca fazladir. Laptopumuzdan cep telefonu araciligi ile genis bant olarak internete baglanabilirsiniz, cep telefonunuz tarayicisiyla internette bilgisayar hizinde gezinebilirsiniz. Yine ayni hizda cep telefonu ile goruntulu konusma yapabilir veya TV izleyebilirsiniz.

Peki Turkiye bu noktaya nasil geldi?

Ulkemizde mobil telekomunikasyon sektorunun ilk uygulamasini olusturan 1G sistemleri uzerinde sadece ses hizmetlerini sunabilmek mumkunken, 2G sayisal sistemlerin daha kaliteli ses hizmetlerinin yani sira SMS gibi basit veri hizmetleride sunabilir hale geldi. 2,5G olarak adlandirilan gecis doneminde ise mobil sebekeler uzerinden internete erisim imkani saglandi ve veriye dayali hizmet turlerinde artis kaydedildi. Her kusakta ses hizmeti sunulabilirken, bir sonraki kusakta daha kaliteli ses hizmetinin yaninda daha hizli ve zengin icerikli veri iletisimine imkan sagliyor.

O halde cepten goruntulu konusma donemi baslicak?

Evet pratik olarak bu sonucu cikarmak mumkun. 3G sistemlerinde artik hizlar megabitlerle ifade edilmekte ve 2Mbps hizinda. Bu da neredeyse hepimizin kullandigi ADSL hizinin 2 katini ifade etmektedir. Bir sonraki teknolojiyi olusturan HSDPA de 14 Mbps veri iletim hizlarina teorik olarak ulasilabiliyor. Hizdaki bu artis ozellikle bilgiye erisim acisindan alisilan erisim kavramina yeni bir boyut getiricek. Mobil ortamda goruntulu telefon hizmetleri, e-osta alip gonderme, bankacilik hizmetleri, yuksek hizda internet erisimi, etkilesimli oyunlar, canli radyo ve TV yayinlarina erisim gibi pek cok hizmetler 3G terminal cihazlari tarafindan rahatlikla saglanabilicek.

Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi icin 3G sistemine uyumlu cep telefonlari kullanmalari gerekicek. Ancak Turkiye’de henuz uygulama baslamasina karsin bugune kadar 1 milyonun uzerinde 3G sistemine uyumlu cep telefonu satildigi belirtildi.

Tags: , , ,

Copyright © 2008 Safsöz ailesi özel Celikan aşireti. All Rights Reserved.
WEB design by Ramazan Safsoz.


celikan asireti pazarcik kurt asiretleri kurt